Tanjug/AP
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok poručila je danas da Nemačka smatra svojom dužnošću da spreči nestanak države Izrael i njen poraz u sukobu sa Hamasom, napominjući da se ta militantna grupa ne može pobediti samo vojnim putem.

– Naš državni zadatak je da stanemo u odbranu bezbednosti Države Izrael. To takođe znači učiniti sve da Izrael ne izgubi ovaj rat – naglasila je Berbok.

Ona je istovremeno izrazila duboku zabrinutost zbog aktuelnih akcija izraelske vojske u Rafi, gde, kako je navela, ljudi ne znaju šta da rade i više nemaju bezbedna mesta gde mogu da se sklone.

Berbok je istakla da bi zaštita civilnog stanovništva trebalo da bude najveći prioritet, navodi se u saopštenju na sajtu nemačkog ministarstva.

Ona je ponovila punu podršku pravu Izraela na samoodbranu, ali je istovremeno podsetila da je Berlin od samog početka jasno stavio do znanja da “scenario terorizma ne bi trebalo da funkcioniše”.

Vojna samoodbrana treba da bude usmerena protiv terorističke grupe Hamas, a ne protiv nevine palestinske dece, žena i muškaraca, istakla je nemačka ministarka.

– Jedno je jasno: Hamas može odmah okončati patnju naroda Gaze. Ali takođe je jasno da se rat protiv Hamasa ne može dobiti samo vojnim putem. Bez sigurnih mesta, lekova, hrane, goriva – najosnovnijih stvari koje su potrebne za život – nastaju samo nova patnja i nova mržnja. A više bombi i više tenkova u Rafi ugrožavaju i taoce – naglasila je Berbok.

Prema njenim rečima, koliko god da je težak svaki pedalj napretka, diplomatski napori se ne mogu napustiti. Ona je napomenula da su pregovori o momentalnom prekidu vatre u toku, kao i napori za spasavanje talaca i isporuku humanitarne pomoći.

– I, iznad svega, ne gubimo iz vida dan posle. Dan kada Hamas više ne bude predstavljao pretnju, kada Palestinci budu živeli u svojoj državi i kada izrael dobije snagu i bezbednost zahvaljujući dobrim odnosima sa susedima – zaključila je Berbok.

2 COMMENTS

  1. Vojnim putem nije nista uspelo. Eto naprimer, populizam iliti fasizam, nacionalsocijalizam, ideologije koje su ’45 sravnjene sa zemljom, pojavise se krajem ’80 tih i odradise svoje krvavih 90-tih , razbise Jugoslaviju, napravise 6 cirkusa u kojima su vlast akrobate i klovnovi, marionete i prodane duse….vojnim putem se pravi pogodno tlo za primitivizam, povrsnost, kic i turbo ukuse, ali vrlo niskih strasti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here