EPA
Hrvatski predsednik Zoran Milanović

U poslednjim decenijama bilateralni odnosi hrvatskih i nemačkih političara u Berlinu propraćeni su izjavama o “prisnim odnosima” partnera koje “veže članstvo kako u NATO tako i u EU”.

Često se spominju i “čvrste veze”, kojima doprinose Hrvati koji žive i rade u Nemačkoj, piše Dojče vele.

– Odnosi su bliski i bez problema. Nemačka ima posebnu ulogu u Hrvatskoj: zbog njenog ranog priznanja te i zato što je najveći trgovinski partner zemlje. Treba reći i da su kontakti između HDZ i CDU/CSU tradicionalno posebno bliski – kaže u razgovoru za DW Tomas Brej, dugogodišnji dopisnik nemačke informativne agencije dpa sa područja jugoistočne Evrope.

Andrej Plenković, hrvatski premijer, rado je viđen gost u kancelarskom uredu Olafa Šolca, a najviše jer se često pokazao kao timski igrač, što u Berlinu izrazito cene, s obzirom na glavobolje koje zapadu EU donose solisti poput premijera Mađarske Viktora Orbana.

– U Plenkoviću imamo pouzdanog partnera, a to je u nesigurnoj situaciji u kojoj se nalazimo najveće blago koje možete imati, neko ko se drži dogovorenog – kazao je u razgovoru za DW Kristijan Hase, poslanik CDU.

Značaj Hrvatske za Nemačku poslednjih godina je dobio na važnosti zbog ponovnog buđenja interesa EU i posebno Berlina, za jaču integraciju regiona zapadnog Balkana. Naravno, u pozadini sve jačeg uticaja Rusije na ovaj deo Evrope.

I tu je Hrvatska sa Plenkovićem odigrala jaku i pozitivnu ulogu, kao i po pitanju neregularnih migracija, gde Hrvatska na čelu podržava plan o ispitivanju zahteva za azilom na samoj granici.

Međutim, pri spomenu promene na vrhu posle ovonedeljnih parlamentarnih izbora, raspoloženje kod Nemaca se menja.

– U slučaju promene vlasti došlo bi do temeljnih promena i poteškoća jer dosadašnje čvrsto opredeljenje Hrvatske za EU i NATO je jako važno i poželjno za Berlin – kaže liberalni poslanik Oliver Lukšić.

Razlog strahu od mogućih promene leži u hrvatskom predsedniku i mogućem premijeru Zoranu Milanoviću.

– Mi zaista sa određenom dozom zabrinutosti gledamo na neke njegove pozicije. Mnogi su iziritirani i njegovom kandidaturom ali i nekim izjavama poput: “Hrvatska na prvom mestu”. Zatim neki stavovi prema BiH su sporni, otrovni komentari na račun EU, a na kraju i stav prema ratu u Ukrajini. Pa zatim i neke izjave u vezi sa sukobom na Bliskom istoku. Ukratko: u slučaju pobede Milanovića postoji bojazan da bi Hrvatska mogla da odjedri u istom smeru kao i Slovačka – kaže Lukšić u razgovoru za DW.

Kritika na račun Milanovića dolazi i iz socijaldemokratskih klupa u Bundestagu. Jedan od, po stažu, najdugovečnijih poslanika, Josip Juratović, ni do sada nije krio svoje kritike prema nekim Milanovićevim potezima, posebno kad je u pitanju Bosna i Hercegovina i ne skriva čuđenje njegovoj retorici koja već duže vreme odvraća pažnju od njegove predsedničke uloge.

– Ne znam zašto se Milanović ponaša tako. Ja sam ga upoznao, on je inteligentna osoba – navodi Juratović.

– Milanovićevi stavovi o Rusiji se i te kako registruju u Berlinu i u diplomatskom obliku i kritikuju. I inače ono što Milanović u poslednje vreme govori nije dostojno jednog predsednika. Recimo, kada sopstvene Ustavni sud opisuje kao gangstere ili muve. Ono što on trenutno sprovodi miriši na autokratiju i ne znam da li je to dobro za Hrvatsku – kaže demohrišćanski političar Kristijan Hase.

I on Milanovića vidi u društvu, ne toliko s Orbanom, koliko zbog socijaldemokratske pozadine bliže slovačkom premijeru Robertu Ficu.

– On pokušava da SDP smesti desnije nego HDZ. Takav primer imamo sada u Slovačkoj sa Ficom koji takođe istupa pod maskom socijaldemokratije i prodaje desne teze – kaže Hase.

2 COMMENTS

  1. Немачка нема толику моћ али НДХ је њихова творевина,некада Аустријски коњушари а Данас награђени за Јасеновац од истих…

  2. NDH je stvorena uz pomoc Hitlera 1941 godine i bila verni saveznik u ubjanju Srba i Rusa.Nemacka koja je nastala kao nastvak Hitlerove nemacke pod direkcijom Amerike je prva priznala NDH i ona je ila glavno razbijac Jugoslavije protiv Srba.Nemci su uvek bili neprijatelji SRba kroz istoriju.Prvi svetski rat.Drugi svetski rat i celo vreme od raspada Jugoslavije.Sada ti isti Nemci razbijaju BiH tj RS i zele da sa sebe skinu ime genocidne nacije na svoje zrtve Srbe.Koliko su Nemci pobili Srba u BiH.u NDH.Nemci su pobili 5000 Srba civila u Kragujevcu.Isto toliko u Kraljevu.Jajincima.ubijali su 100 Srba za jednog Nemca.Pobili su 6 miliona Jevreja i 27 miliona sloveena, rusa.Amerika nije dala da se Nemci proglase genocidnim .Amerika i Engleska su stvorili nato od bivsih ESEsovaca

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here