Bern: Strah od talasa izbeglica

0

Komentator na poznatom sajtu KOP navodi dalje da Švajcarska ima "dugu istoriju neprijateljskog odnosa prema strancima", mada u nastavku priznaje da je ta zemlja otvorenija od ostalih kada je reč o prihvatu političkih begunaca. Zato stranci čine 22 odsto od ukupno 8,1 miliona stanovnika.

 

Muke na jugu

U prilog takvih strahovanja ide i sve veća ekonomska neizvesnost u članicama EU na južnim obodima Evropske unije, nadomak švajcarskih granica.
Španci, Francuzi, Italijani protestuju na ulicama zbog nevolja u kojima su se našle ekonomije njihovih zemalja, a podozrivi Švajcarci čak i samo kao posmatrači – ne vole ovakve potrese u svom okruženju.

Zašto onda toj zemlji prišivaju negativan predznak, kao državi u kojoj vlada "strah od doseljenika"? Reč je o desnom krilu vladajuće ekipe koja rado poseže za glasnim optužbama protiv došljaka i porukama koje su obojene mržnjom prema strancima, a dodatnu snagu njihovim pretnjama da je činjenica da se radi o Švajcarcima koji drže finansijski sektor i krupnu industriju.

Zbog njihove propagande, u februaru ove godine je na referendumu podržana odluka da Švajcarska ubuduće ograniči priliv došljaka, gazeći pritom politiku EU. Mada nije članica Unije, ova zemlja ima obilje sporazuma potpisanih sa njenim članicama, a sada je jedan od retkih izuzetaka kršenje propisa iz Brisela o slobodi kretanja.

Apsurd je da upravo ljuti protivnici novog doseljavanja dolaze iz finansijskog sektora i krupne industrije, oblasti kojima su neophodni stranci. Međutim, toj bogatoj zemlji su potrebni stručnjaci, a na njena vrata sada kuca mnogo obične, neškolovane radne snage. Nju ne žele.

Na početku ovog teksta spominjani strah od haosa u Evropi, Švajcarcima izgleda sasvim opravdan jer strepe od raspada svoje mirne, bogate svakidašnjice na koju su odavno navikli živeći u pravoj oazi, dok su oko njih tutnjale krize, objašnjava autor osvrta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here