Beseda uz gusle

0

Guslarsko veče održano je minulog vikenda u Srpskom demokratskom klubu u Minhvilenu. Gosti večeri su bili guslar Boško Vujačić i interpretator narodnih i izvornih pesama Miloje Bubanja. Na samom početku guslar Vujačić je održao besedu o guslama, a potom otpevao pesmu "Sinovac" staru 100 godina. Pevao je bez mikrofona i pojačala jer, kako reče, muzika tako gubi na izražaju.

Brojni gosti
Među gostima su bile familije Mladenović, Krstić, Suvajac, Moravac, Subotić, Vasić i Popadić, kao i Ljubiša Mirić, predsednik SKK "Sveti Sava" iz Altštetena, Miško Korać, predsednik kluba Ataše iz Valiselena, Milisav Đurić, predsednik Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj, Vojislav Jokanović i drugi.

Posle toga je mikrofon uzeo Miloje Bubanja i otpevao blok narodnih pesama da bi potom guslar Boško Vujačić ponovo otpevao svirajući gusle još jednu staru epsku pesmu. Posle muzičkog bloka je usledilo druženje uz večeru.
– Često u našim klupskim prostorijama organizujemo ovakve manifestacije, a po broju posetilaca reklo bi se da ima puno zemljaka koji cene ovaj naš drevni instrument – kaže Gordan Krajišnik, predsednik Srpskog demokratskog kluba u Minhvilenu. – Nedavno smo organizovali druženje uz šargiju i violinu. Trudimo se da i ovde u dijaspori negujemo naše običaje.
– Važno je da za zemljake uvek ima nekih kulturnih dešavanja. Podržavam sve vrste sličnih manifestacija i uvek ću doći da se družim sa svojim narodom – ističe Milisav Đurić, predsednik Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj, rodom iz Koprivne.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here