Vojvodina u pesmi i reči

0

U prepunoj sali škole u Konicu, Kulturno udruženje srpskih žena iz Berna organizovalo je nedavno, sada već tradicionalno, Veče srpske kulture na kome je bilo prisutno više od tri stotine gostiju.
Pozdravljajući prisutne predsednica ovog udruženja Nataša Marković naglasila je da već 12 godina organizuju ovu manifestaciju s ciljem predstavljanja srpske kulture i običaja. Program su vodile dve simpatične devojke – Biljana i Jovana Baslač.

Srpsko gostoprimstvo
– Brojni gosti iz Berna i drugih švajcarskih gradova doživeli su lepotu srpske muzike, igre i gostoprimstva, koje će se nastaviti i sledeće godine – rekla je Jelena Mitrović, jedna od posetilaca.

Zaigrali "Kočići"
KUD "Petar Kočić" iz Soloturna je nastupio sa dva ansambla, mlađa grupa je izvela Igre iz Đerdapskog podunavlja, a starija pesme i igre iz Crne Gore.

U prvom delu programa tema je bila Vojvodina, pa je bilo reči o istoriji i kulturi ovog dela Srbije, kao i poznatim ličnostima poput Mihajla Pupina, Mileve Marić Ajnštajn i mnogih drugih. Korespondencija se vodila na srpskom i nemačkom jeziku, pa su mnogi gosti Švajcarci bili u prilici da saznaju mnogo iz istorije tog kraja.
– Vojvodina je bila tema ove manifestacije jer je naša članica i osnivač ovog Udruženja kao i njen bivši predsednik Olgica Baslač (njene ćerke su bile voditeljke priredbe) upravo iz tog dela Srbije, pa smo želeli da to na izvestan način bude veza, svojevrstan most, između zemlje u kojoj danas živi i otadžbine – kaže Nataša Marković, sadašnja predsednica.
U programu je nastupila operska pevačica Nina Jakšić, uz klavirsku pratnju Kanađanke Megan Behil, a izvele su stare srpske pesme. Anđela Marković je na klaviru izvela delo Franca Lista, a uz pratnju svog kolege Džoela Zajlera izvela je "Orijentalni ples", "Đelem, Đelem" i "Ruse kose, curo, imaš".
Sledio je nastup dr Krste Đurđevića koji je sa Milanom Ivankovićem na harmonici izveo nekoliko pesama iz Vojvodine. Aleksandar Tanasković i Nemanja Dražić, koji su na usavršavanju na Muzičkoj akademiji u Bernu, svirali su narodne pesme iz Srbije.
Mnogi iz publike su ustali i zaigrali kolo, a "Svilen konac" se razvukao i u predvorje sale u kome je bila pripremljena bogata zakuska sa slanim i slatkim specijalitetima i domaćim vinima.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here