Unsplash

Jedinstvena obuka za kuvare u Studentskom centru na Novom Beogradu otvorena je danas, a svečanosti je prisustvovao ministar prosvete Branko Ružić koji je podsetio da je kroz proces prekvalifikacije u Srbiji u poslednje tri godine osposobljeno više od 36.000 ljudi.

Ružić je naveo da je inicijativa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja omogućila da se kroz obuke dokvalifikacije i prekvalifikacije opredele karijerni ciljevi mnogih koji žele da steknu neka nova znanja, veštine i kvalifikacije.

– U samom sistemu obrazovanja odraslih u prethodne tri godine kvalifikaciju je steklo skoro 36.000 osoba – 453 organizacije i institucije verifikovane su da se bave kvalifikacijama a ima ih 4.000 različitih – rekao je Ružić.

Prema rečima Ružića, akreditovanim programima rešavaju se egzistencijalna pitanja onih koji žele da se prekvalifikuju, a ujedno on je veliki motiv za te ljude da se integrišu u sistem i da pored zarade i plate obezbede životne potrebe.

Prema rečima direktora Studentskog centra Gorana Minića, taj kurs je pokrenut kao rezultat povećane potrebe za kvalitetnim kuvarima.

Minić je za Tanjug rekao da će ta besplatna obuka trajati devet meseci i obuhvatiće više od 800 časova praktične i 177 teoretske nastave.

Dodao je da je interesovanje za kurs bilo neočekivano veliko, a da je komisija eminentnih stručnjaka izabrala 16 eksternih kandidata, prenosi Tanjug.

Svi oni će na kraju dobiti sertifikat stručno osposobljenog kuvara sa kojim će moći da rade u čitavoj zemlji, rekao je Minić i dodao da će svi zainteresovani na sajtu Studentskog centra moći da vide konkurs kada sledeći put bude organizovan kurs za kuvare, dekoratere.

Minić je dodao da je Studentski centar, gledano sa više aspekata relevantna ustanova, posebno imajući u vidu činjenicu da sprema najveći broj gotovih jela u celoj Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here