EPA-EFE/FLORENCE LO

Australija i Evropska unija (EU) nisu uspele da zaključe petogodišnje pregovore o planiranom sporazumu o slobodnoj trgovini, vrednom skoro 100 milijardi dolara.

Naime, australijski ministar trgovine Don Farel je otputovao u Brisel u pokušaju da pokrene situaciju sa mrtve tačke. Posle dva dana pregovora, dve strane nisu postigle kompromis i dogovoren je novi sastanak sledećeg meseca.

U pregovorima Australija želi veći pristup izvozu govedine, jagnjetine, šećera, sira i pirinča na tržište EU sa skoro 250 miliona ljudi.

Međutim, Unija ne želi da australijski proizvođači koriste određene nazive, uključujući proseko, mocarela, feta i parmezan, i ograničavaju upotrebu tih naziva na proizvode koji potiču iz određenih regiona.

Sa svoje strane, Australija je tvrdila da su Evropljani emigrirali u Australiju, donoseći svoju kulturu sa sobom i da bi trebalo da budu u mogućnosti da nastave da koriste ove nazive.

Ministar trgovine je rekao da iako je razočaran što dve strane nisu mogle da se dogovore, Australiji nije bio ponuđen prihvatljiv dogovor.

– Od samog početka smo jasno stavili do znanja da jednostavno nećemo prihvatiti bilo kakav sporazum. Sa australijske tačke gledišta, dogovor mora da sadrži smislen pristup australijskih poljoprivrednih proizvoda evropskim tržištima i na tome ćemo insistirati u narednim pregovorima – istakao je Farel.

Inače, uoči putovanja u Evropu, ministar je rekao i da je spreman da produži pregovore o sporazumu na drugu polovinu godine ako bude potrebno.

I dalje je optimista, ali je ocenio da će biti potrebno još posla.

– Moj zadatak je da postignem najbolji rezultat za Australiju. Ovom prilikom to nismo uspeli da dogovorimo. Verujem da ćemo uspeti u tome, ali će za to biti potrebni dalji pregovori – rekao je Farel.

Nacionalna federacija poljoprivrednika (NFF) saopštila je da podržava odluku australijske vlade da nastavi rad na sporazumu. Izvršni direktor NFF-a Toni Mahar kaže da pozdravlja odluku ministra i pregovaračkog timu da „odbiju dogovor ispod standarda“.

– Nadamo se da ćemo uz malo hrabrosti i dobre volje sa obe strane moći da postignemo dogovor koji koristi svima, uključujući i australijske farmere. Australija ne bi trebalo da prihvati sporazum koji je inferioran u odnosu na sporazum koji imaju druge zemlje – istakao je Mahar.

Federalni blagajnik Džim Čalmers kaže da je sporazum velika prilika za Australiju.

– Pregovori su bili teški, ali je postignut određeni napredak. Ima još posla. Zaista želim da uverim australijske farmere, radnike, poslodavce, izvoznike da pokušavamo da postignemo najbolji mogući posao za Australiju. Ako to potraje malo duže, za nas je to u redu – naglasio je Čalmers.

Dobar sporazum ili – ništa

Lider Nacionalne stranke Dejvid Litlpraud kaže da nije razočaran što Australija nije postigla dogovor.

– Sporazum mora da bude pravi za nas i veoma smo zabrinuti zbog ovog pritiska EU da nametne svoje proizvodne sisteme Australiji. Mi smo na drugom kontinentu i oni žele da uklone veći deo naših herbicida, pesticida i đubriva, i misle da imaju bolje standarde dobrobiti životinja od naših – istakao je Litlpraud i dodao da je važno da se vlada čvrsto drži i dobije najbolju ponudu za australijsku poljoprivredu, a ako ne uspeju treba da napuste pregovore.

Novi Zeland prihvatio

Za razliku od Australije, sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom Unijom u ponedeljak je sklopio Novi Zeland. Sporazum treba da stupi na snagu sredinom iduće godine i omogućiće pristup novozelandskim proizvodima bez carine u 27 zemalja bloka.

Dogovorom je obuhvaćeno 94 odsto izvoznih proizvoda za koje Novi Zeland do sada plaćao carinu u iznosu od skoro 115 miliona dolara godišnje. Novozelanđani su pristali da se ne koriste imena proizvoda koji potiču iz Evrope, a EU će učiniti isto kada je reč o robi čije je poreklo sa Novog Zelanda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here