EPA/Matteo Corner

Povereništvo o prihvatanju zahteva za pristupanje u puno članstvo svetske organizacije nije postiglo konsenzus o prijemu Palestine u UN, javlja Al Džazira.

Odbor će se ponovo sastati u četvrtak popodne kako bi nastavio raspravu o ovoj temi,

Ovaj odbor treba da prihvati zahtjev, pismo, Palestinske uprave, i proslediti ga na Savet bezbednosti koji onda treba da da svoju preporuku o tome može li se palestinski zahtev proslediti na Generalnu skupštinu gde su potrebne dve trećine glasova, od ukupno 193 člana, da Palestina, koja je sada punopravni posmatrač, postane punopravna članica svetske organizacije.

Predsedavajuća Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ambasadorka Malte u UN Vanesa Frejzer, prosledila je ranije u ponedeljak zahtev Palestine da postane punopravna članica svetske organizacije nadležnom Odboru za prijem novih članica.

Malta predsedava Savetom bezbednosti UN tokom aprila.

– Iskreno se nadamo da će posle 12 godina od sticanja statusa države posmatrača, u Savetu bezbednosti biti postignut konsenzus o rešenju dve države tako što će Palestina biti primljena u punopravno članstvo UN – rekao je novinarima palestinski predstavnik u UN Rijad Mansur.

Mediji navode da se zahtev Palestinske samouprave “pomerio sa mrtve tačke” i da je ovo “značajan i simboličan trenutak za Palestinu”.

Zahtev iz 2011.

Palestinske vlasti su prošle nedelje zvanično zatražile da se u Savetu bezbednosti ponovo razmatra zahtev iz 2011. godine da Palestina postane punopravna članica UN.

Tokom zasedanja, Odbor od 15 članova prvo procenjuje zahtjev i utvrđuje da li zemlja kandidat ispunjava uslove za prijem u članstvo UN, a potom donosi odluku – ili da odloži prijem ili da ga uputi na formalno glasanje u Savet bezbednosti.

Za prijem u članstvo je potrebno najmanje devet glasova u Savetu bezbednosti UN, bez veta SAD, Rusije, Kine, Francuske ili Velike Britanije.

Palestinski predstavnik u UN Rijad Mansur je prošle nedelje rekao da je cilj da se odluka donese na ministarskom sastanku 18. aprila koji će biti posvećen Bliskom istoku.

Izraelski ambasador u UN Gilad Erdan izjavio je ranije da bi palestinska država predstavljala “pretnju izraelskoj nacionalnoj bezbednosti”.

Palestinci u Ujedinjenim nacijama imaju status države posmatrača, kao i Vatikan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here