pixabay.com

Dušan Dostanić sa Instituta za političke studije kaže da bez obzira na političku, ekonomsku i identitetsku krizu, vlada u Nemačkoj ostaje na atlantističkom kursu i privržena dosadašnjoj spoljnoj politici, i da u tom smislu ne bi trebalo očekivati promene u pogledu Kosova. Dodaje i da će Nemačka insistirati na ispunjavanju francusko-nemačkog plana, jer je jedan od pokrovitelja nezavisnosti Kosova.

Dostanić objašnjava za Kosovo onlajn da se i na primeru Ukrajine vidi da aktuelna nemačka vlada ostaje privržena dosadašnjoj spoljnoj politici.

– Ta stvar sa Ukrajinom se takođe može posmatrati u kontekstu ovih protesta poljoprivrednika, zato što poljoprivrednici koji se žale na subvencije koje su im oduzete, s pravom kažu “kako to da nema novca za subvencije poljoprivrednicima, a ima novca na primer za pomoć Ukrajini i državi koja je u ratu”. U Ukrajini se vidi da ova vlada ostaje privržena dosadašnjoj spoljnoj politici i u tom smislu čini se da ni u pogledu Kosova ne bi trebalo očekivati nekakve promene sa ovom sadašnjom vladom – navodi Dostanić.

Prema njegovim rečima, Zeleni koji sa Analenom Berbok trenutno vode nemačku spoljnu politiku, su čvrsto i mnogo radikalnije na atlantističkom kursu nego što je bio slučaj sa Angelom Merkel, ali ponavlja da se u glavnim crtama teško može govoriti o nekakvoj promeni politike.

– Promene u odnosu na politiku Angele Merkel nisu baš tako drastične. U doba njene vladavine desile su se sve te stvari oko Kosova koje iz naše perspektive nisu pozitivne: priznanje nezavisnosti Kosova i angažman Nemačke u tom pogledu. I sa ovom novom vladom od pre dve godine stvari se nisu promenile, kurs se nije promenio, dakle, nemačko pokroviteljstvo nad tom tvorevinom u našoj južnoj pokrajini nije dobilo nekakav drugi oblik. Jedino o čemu se može sa pravom govoriti to je dalje zaoštravanje odnosa sa Srbijom, odnosno da ako su u vreme Angele Merkel možda još uvek postojale nekakve ograde, sada više tih ograda nema pod vođstvom Zelenih – ocenjuje Dostanić.

Podseća da su Nemci i ranije bili dosta angažovani po pitanju Kosova, i da postoje knjige u kojima su razni autorili tvrdili da je američka politika prema Kosovu još devedesetih godina bila uslovljena nemačkom politikom, “dakle da su Nemci od početka pokazivali prilično razumevanje za OVK i za terorističke aktivnosti koje su se krajem devedesetih tamo događale”.

– Sada vidimo da su Nemci bili aktivni u davanju tog francusko-nemačkog plana, to svakako njih obavezuje i oni će insistirati da se taj plan ispuni, ali to je stvar koja je uslovljena time da su oni još od ranije priznali nezavisnost Kosova i da nemačka zvanična politika ovakva kakva je danas predstavlja jednog od pokrovitelja nezavisnosti Kosova i tu ne treba imati iluzije – kaže Dostanić.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here