Biće kiše, ali ne i poplavnog talasa

0

Nove padavine neće izazvati novi poplavni talas tvrdi Vladan Kocić
 

– Sada je najvažnije da izdrže nasipi. Nema nekih novih talasa koji dolaze, ali velike količine vode u koritima još stoje i ta voda konstantno vrši pritisak na nasipe koji se vremenom natapaju i počinju da slabe – objašnjava Kocić.

 

Postoje procene da će, najavljene, visoke temperature dovesti do naglog otapanja snega na planinama i da to može ponovo da dovede do povećanja vodostaja reka i novih poplava?

 

– Pratimo razvoj meteorološke situacije i visoke temperature će svakako dovesti do naglog otapanja snega, ali njega na sreću ove godine nije ni bilo mnogo, pa se nadam da to ne bi trebalo da stvori neke veće probleme. Više me brine sneg na Alpima, koga ima dosta i koji će, takođe, početi da se otapa, a dobar deo Alpa nalazi u slivu Save. Međutim, nadam se da će se do tada kod nas stanje stabilizovati i da će Sava to moći da iznese.


Kada ste i koga upozorili o nevremenu koje se sprema?

– Prvo upozorenje nadležnim institucijama, Sektoru za vanredne situacije i Republičkom sektoru vodoprivrede, koji to dalje prosleđuju organima nižeg ranga, izdali smo u subotu 10. maja i tada je najavljena mogućnost velike količine padavina. Sutradan smo to upozorenje ponovili, a 12. maja smo dali crveni meteo alarm, koji se daje kada se radi o najopasnijim pojavama i služi da privuče pažnju. Tada smo dali da se na području zapadne, jugozapadne i centralne Srbije u narednih 72 sata očekuju padavine između 50 i 120 litara po metru kvadratnom.

 

Da li su nadležni dobro odreagovali i da li su ovako velike posledice mogle da se spreče?

– Posledice niko ne može da predvidi. Država je na vreme i odlično odreagovala, jer da nije tako posledice ovog ciklona bi bile zastrašujuće. Ovakvo nevreme se ne pamti od kako se rade merenja, to su možda hiljadugodišnje padavine, a naši sistemi odbrane su projektovani na stogodišnje. I u Obrenovcu ne bi bilo tako katastrofalno stanje da nije pukao nasip. Nikada se nije desilo da tako enormna količina padavina zahvati tako veliko područje i da traje dva i po dana. Samo u Loznici je palo 110 litara po mertu kvadratnom, a najveća količina padavina u tom gradu je izmerena 82 litre i to 1937.

 

U vreme poplava niste bili u Srbiji, zbog toga je i premijer Aleksandar bio besan?

– Bio sam na sastanku regionalnih direktora meteoroloških stanica u Estoniji i branio sam interese države – platformu koju je odobrila Vlada Srbije, a vi ste me proglasili državnim neprijateljem. Tražio sam odmah da se vratim, ali nije bilo leta. Za to vreme sam bio non-stop na vezi i po povratku nisam primetio da je Vučić bio ljut. Rekao mi je “dobrodošao” i čak je na sednici Sektora za vanredne situacije pohvalio rad RHMZ.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here