Slavonija poplavljena zbog krađe peska?

0

Nasip popustio na mestu gde je potkopavan i izvlačen šljunak i pesak
 

Fotografije koje je objavio "Jutarnji" napravljene su 2013. godine i na njima se vide bageri koji kopaju šljunak sa nasipa, čija je gradnja završena 2011. Probijanje ovog nasipa izazvalo je katastrofu na području Gunje, Rajeva Sela, Vrbanje, mesta koja su potpuno potopljena vodom. Nasip je popustio u noći između subote i nedelje u ranim jutarnjim satima, a onda je usledila bujica koja je nosila sve pred sobom.

 

"Mesto na kom je Sava probila i razvalila nasip nalazi se oko dvesta metara od moje kuće u Rajevom Selu. Ceo život živim uz taj nasip. Nikad ranije on nije probijen i nije slučajno što se to sada dogodilo. Pukao je tačno na mestu na kojem se nekoliko godina kostantno krao pesak. Oni su bukvalno potkopavali nasip, izvlačili pesak kamionima za svoje potrebe i preprodavali ga. Zbog te krađe potopljeno je pola Slavonije, ljudi su ostali bez kuća, izgubljeni su životi, a mi prolazimo kroz pakao", ispričao je ovih dana Goran Bašić, jedan od hiljada iseljenih žrtava poplava u Slavoniji.

 

Prema nekim nezvaničnim informacijama, šljunak sa nasipa koristio se za gradnju autoputa Sredanci – most Sava. Gradnju 10 kilometara nasipa, čiji zadatak je bio da zadrži Savu, finansirale su Hrvatske vode od kredita Svetske banke. Nasip je završen 2011. godine, a u Hrvatskim vodama tada su tvrdili da će završetkom njegove gradnje u potpunosti biti završen sistem obrane od poplave Save na bosutskom području.

 

Međutim, na prvom velikom testu nasip je popustio. Istragom bi trebalo da se utvrdi da li su se pesak i šljunak ilegalno kopali, ili je to možda činjeno uz nečiju dozvolu. I hrvatski premijer Zoran Milanović najavio je istragu povodom ove afere.

 

"Informisan sam da je popustio deo nasipa u Rajevu Selu koji je pre četiri godine obnavljan. Radovi su izvedeni na deonici od 12 kilometara, a investicija Hrvatskih voda bila je vredna desetine miliona kuna. Tražio sam od ministra i direktora Hrvatskih voda da se utvrdi odgovornost za to", rekao je ovih dana Milanović obilazeći potopljena mesta Slavonski Brod i Gunj.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here