U Podgorici je zasedalo crnogorsko Veće za nacionalnu bezbednost koje je zaključilo da je situacija u Crnoj Gori je “redovna, stabilna i mirna”. Garancije da će tako biti i 5. septembra za kada je zakazano ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, ali i posle tog datuma, stigle su od vicepremijera Dritana Abazovića.

– Država garantuje da će na Cetinju sve proteći mirno 5. septembra. Državni organi apsolutno su spremni da garantuju ustavna prava svim građanima. Uprava policije ima, u potpunosti, kontrolu nad svim što se dešava, a sve su službe spremne, deluju timski, bez trzavica – rekao je on.

Konačnu odluku o mestu ustoličenja, prema rečima jednog od lidera DF Milana Kneževića, doneće Veće za nacionalnu bezbednost i Savet bezbednosti Crne Gore krajem avgusta ili početkom septembra u vidu smernica i zaključaka koji će biti predočeni mitropolitu Joanikiju.

– Trenutna situacija u Crnoj Gori bezbednosno je vrlo kompleksna i biće, narednih dana, dodatno analizirana. Nadam se da će se stvoriti zakonski uslovi i bezbednosne pretpostavke da sve prođe u miru i da svako ko želi da protestuje to radi u skladu sa zakonom, a da bezbednost bude garantovana svakom ko želi da dođe na Cetinje – rekao je Knežević.

Najavljeni protesti protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, izazvali su i zabrinutost velikih sila pa su tako Sjedinjene Američke Države pozvale sve u Crnoj Gori da rade na smirivanju tenzija.

“Ohrabrujemo crnogorske vlasti i Mitropoliju crnogorsko-primorsku SPC da blisko sarađuju po pitanju lokacije ustoličenja i da bezbednost građana bude iznad svega” preneo je “Glas Amerike” reči neimenovanog portparola Stejt departmenta.

Takođe se prenosi da je portparol američkog Ministarstva spoljnih poslova uputio poziv građanima, političkim i verskim liderima, da rade na smirivanju tenzija.

Ovo je drugi put u kratkom periodu da se SAD oglašavaju o situaciji u Crnoj Gori.

Prošle nedelje je i Ambasada SAD u Podgorici uputila poziv za smirivanje tenzija poraslih zbog predstojećeg ustoličenja, a potom je izdato upozorenje državljanima SAD da izbegavaju područje demonstracija koje su bile održane 22. avgusta na Cetinju, ili neobične gužve, kao i da prilagode lične bezbednosne planove i da prate lokalne medije.

I London prati zbivanja u Crnoj Gori pa je britanska ambasadorka Karen Medoks objavila na Tviteru da se srela sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem i razgovarala o političkim napetostima povodom najavljenog ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju.

“Premijer Krivokapić je podelio sa mnom svoju zabrinutost zbog tenzija vezanih za ceremoniju na Cetinju. Odgovornost je Vlade da u saradnji sa verskom zajednicom i opštinskim vlastima postigne aranžman koji podrazumeva odgovarajuće bezbednosne i zdravstvene mere tokom ovog događaja”, navela je između ostalog britanska ambasadorka.

Bez poziva Vučiću

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije dobio pozivnicu da prisustvuje ustoličenju, a da će, ako dobije, razmisliti o tome da li će ići.

– Nisam ni dobio pozivnicu, tako da ne znam kako da se izjašnjavam, a ako dobijem pozivnicu onda ću da razmislim pa ću vas obavestiti – rekao je Vučić novinarima upitan da li su tačni navodi u medijima da je pozivnicu dobio, ali da neće ići.