pixabay.com
Ilustracija

Australijski učenici, naročito tinejdžeri, izloženi su jednom od najviših nivoa maltretiranja među 24 zemlje OECD-a, stoji u najnovijem izveštaju koji je otkrio da je samo Letonija u Evropi prijavila viši nivo maltretiranja.

Australijski savet za obrazovna istraživanja (ACER) objavio je u utorak analizu rezultata OECD Programa za međunarodnu procenu učenika (PISA) za 2022, analizirajući više faktora u učionici koji utiču na učinak učenika.

ACER je uporedio odgovore učenika Australije sa rezultatima iz 23 druge zemlje sa visokim učinkom, od 81 učesnice PISA-e, i zaključio da izloženost maltretiranju utiče na akademski učinak učenika.

Oblici nasilja

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je grupa od 38 zemalja sa tržišnom ekonomijom. U istraživanju, maltretiranje je mereno kroz šest metričkih vrednosti: drugi učenici su me izostavili; drugi učenici su me ismevali; pretili su mi drugi studenti; drugi učenici su odneli ili uništili stvari koje su mi pripadale; drugi učenici su me udarali ili gurali; drugi studenti su širili ružne glasine o meni.

Skoro svaki peti od 13.430 ispitanih australijskih tinejdžera prijavio je slučajeve u kojima su ih drugi učenici ismevali.

Studija sprovedena među 15-godišnjim učenicima iz preko 700 škola širom zemlje, pokazala je da se deset odsto njih osećalo izostavljeno ili da su se o njima širile loše glasine, dok je pet odsto dobilo pretnje.

Demografske kategorije koje doživljavaju viši nivo maltretiranja uključuju više dečake u odnosu na devojčice, učenike iz socijalno-ekonomskog okruženja u nepovoljnom položaju ili one koji su pohađali škole u ​​regionalnim, a ne u gradskim oblastima.

Inače u istraživanju OECD-a, od upoređenih zemalja, učenici u Južnoj Koreji, Japanu, Holandiji i Poljskoj najmanje su bili izloženi maltretiranju.

Viši naučni saradnik ACER-a Lisa De Bartoli je rekla da su sve australijske jurisdikcije prijavile više nivoe maltretiranja u poređenju sa prosekom OECD-a.

Gde je maltretiranje najčešće?

Učenici na Tasmaniji se suočavaju sa najvišim stopama maltretiranja širom zemlje, bilo jednom mesečno ili nekoliko puta nedeljno. Čak 24 odsto tasmanijskih tinejdžera izjavilo je da su ih ismevali nekoliko puta mesečno, što je deset odsto više od njihovih viktorijanskih kolega, gde je nivo maltretiranja bio najniži. Đaci u ovoj državi prijavili su skoro duplo više slučajeva u državi da su im pretili ili da su im stvari odneli ili uništili nasilnici.

De Bartoli je priznala da se izloženost maltretiranju smanjila između 2018. i 2022. godine, ali je to delimično pripisao učenju na daljinu u delovima zemlje zbog pandemije kovida.

ACER je analizirao zemlje sa visokim matematičkim performansama učenika u odnosu na faktore koji ne spadaju u nasilje, kao što su disciplina u razredu ili karakteristike poput radoznalosti.

Prema rečima De Bartoli to pokazuje da je obrazovanje ima više aspekata, te da ima više njih koji utiču na uspeh učenika.

– Izveštaj se zaista dublje bavi sagledavanjem toga šta to što pomaže učenicima da budu uspešniji. Mi sagledavamo i učenike koji su nisko izloženi maltretiranju, ali i one koji imaju veći nivo radoznalosti – objasnila je De Bartoli i dodala da ovi drugi imaju jače odnose sa nastavnicima, imaju jak osećaj pripadnosti i sigurnosti u školi.

Prema njenim rečima, to su karakteristike koje će pomoći učenicima da postignu akademski uspeh.

Srpsku decu kinje zbog porekla

Posebno zabrinjava činjenica da su učenici često maltretirani i zbog svog porekla. Naime, učenici četvrtog i petog razreda jedne od srpskih škola u Australiji, prijavili su višestruko maltretiranje svojih školskih drugova vezano za njihovo ime i prezime, srpsko poreklo i kulturu. Takođe, mnoge devojčice su bile ismevane kada su nosile narodnu nošnju povodom obeležavanja nacionalnih praznika u školi. Pored toga, deca ističu i da su ismevani i iz drugih razloga, da su im oduzimane stvari, a bilo je i fizičkog maltretiranja.

AUSTRALIJA “BROJ 2“

Izloženost vršnjačkom maltretiranju u zemljama OECD-a:

Letonija 0,05
Australija 0,04
Novi Zeland 0,01
Velika Britanija 0
Danska -0,04
Kanada -0,25
Švedska -0,27
Irska -0,30
SAD -0,30
Poljska -0,35
Holandija -0,35
Japan -0,72
J. Koreja -0,91

Izvor: ACER, PISA 2022, maj 2024.

Napomena: Pozitivan indeks pokazuje veću izloženost vršnjačkom maltretiranju u školi od proseka među zemljama OECD-a, dok negativan indeks pokazuje nižu izloženost.

Tasmanija prednjači

Izloženost vršnjačkom maltretiranju po državama u Australiji izgleda ovako:

TASMANIJA 0,35
KVINSLEND 0,15
Z. AUSTRALIJA 0,13
S. TERITORIJA 0,12
J. AUSTRALIJA 0,09
ACT -0,01
NOVI JUŽNI VELS -0,01
VIKTORIJA -0,07

Izvor: ACER, PISA 2022, maj 2024.

Napomena: Pozitivan indeks pokazuje veću izloženost vršnjačkom maltretiranju u školi od proseka među zemljama OECD-a, dok negativan indeks pokazuje nižu izloženost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here