EPA-EFE
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin želi dominaciju u Baltičkom moru i zbog toga mu je potrebno švedsko ostrvo Gotland, tvrdi načelnik generalštaba švedskih oružanih snag Per Mikael Biden.

On je rekao da je Rusija posebno zaintresovana za Gotland, najveće ostrvo u Švedskoj, koje se nalazi na oko 330 kilometara severno od ruske eksklave Kalinjingrad i gde je sedište ruske Baltičke flote, i da je ono strateški važno za odbranu regiona Baltičkog mora.

– Uveren sam da je Putin bacio oba oka na Gotland. Putinov cilj je da preuzme kontrolu nad Baltičkim morem. Ko kontroliše Gotland, kontroliše Baltičko more – rekao je švedski general u intervjuu za nemački RND.

On je dodao da ako Rusija preuzme kontrolu nad ostrvom, to bi moglo da ugrozi zemlje NATO-a sa mora.

– Ovo bi značilo kraj mira i stabilnosti u nordijskim i baltičkim regionima – saopštio je načelnik švedske vojske.

Biden je naveo da je Švedska iz tog razloga ojačala vojno prisustvu na Gotlandu, stalnim trupama i dodatnim snagama koje mogu biti privremeno raspoređene ako nivo rizika eskalira.

Švedska se zvanično pridružila NATO-u 7. marta, skoro dve godine nakon što je podnela zahtev za pridruživanje Alijansi, a ukidanje 200 godina formalne vojne neutralnosti objasnila je kao direktan odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Ministarstvo odbrane Rusije predložilo je juče reviziju državne granice u ruskim teritorijalnim vodama u Baltičkom moru.

U nacrtu uredbe od 21. maja objavljenom na federalnom portalu nacrta regulatornih pravnih akata, ministarstvo je predložilo prilagođavanje granice oko ruskih ostrva u istočnom delu Finskog zaliva i oko Kalinjingrada, prenose ruske agencije. Navedeno je i da je dokument trenutno u fazi pripreme.

3 COMMENTS

  1. Ameri su stigli u 17 vojinih mjesta po cijeloj zemlji.Atomsko oruzje nije im zabranjeno da plasiraju po Sveskoj.Uzas ako dode do rata.Svecka ce biti cilj.

  2. SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here