BiH: Može da presudi i poslednji listić!

0

Ništa nije sporno: Đorđe Vuković
 

– Kada se radi o malim razlikama, onda se mora sačekati i prebrojavanje poslednjeg listića. Baš zato što je moguća pobeda od par hiljada ili svega par stotina glasova, treba sačekati rezultat sa poslednjeg biračkog mesta. Jedan kandidat, recimo može da pobedi sa 50,3, a drugi da izgubi sa 49, 1 i zato, da se ne bi zbunjivalo javno mnjenje, ne smete izlaziti sa preliminarnim rezultatima sve do poslednjeg prebrojavanja – objašnjava Vuković za "Vesti".

Ovoga puta neizvesnost se posebno odnosila na trku za predsednika Republike Srpske između Milorada Dodika i Ognjena Tadića, kao i za člana Predsedništva BiH iz RS Željke Cvijanović i Mladena Ivanića.

Vuković kaže i da Cesid, koji je proteklih godina stekao reputacije dobrog prognozera izbornih rezultata, ne bi u ovakvoj situaciji izašao sa preliminarnim rezultatima nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mesta, kao što to inače čini nakon izbora u Srbiji. On zato pohvaljuje nadležne državne institucije u BiH što to takođe nisu uradile, a u ovom momentu ne vidi ozbiljnije pritužbe na izborni proces koji bi mogli osporiti izborne rezultate.

– Uostalom, čak ne vidim da nijedan od dvojice kandidata za predsednika RS govori o nameštanju izbornih rezultata. Postoji početna i završna tačka u prebrojavanju glasova i verodostojno se smatra ono što je prebrojano na biračkom mestu. Materijali se čuvaju i uvek nanovo možete da ih prebrojite – dodaje Vuković, uz napomenu da Cesid nije imao akreditovane posmatrače na izborima u BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here