BiH: Srbi – dežurni ratni zločinci

0

Prema podacima objavljenim na internet sajtu Tužilaštva BiH, deset presuda odnosi se na zločine nad Srbima, šest nad Hrvatima i 42 nad Bošnjacima.

 

Srbi su do sada osuđeni na 1.447 godina zatvora, Hrvati na 156 godina a Bošnjaci na 47.

Sud BiH je Srbe osudio na 826,5 godina robije, Hrvate na 153,5 godina, a Bošnjake na 30 godina.

Od ukupnog broja presuda, 18 je prvostepenih iz 2008. i 2009. godine, i za njih su u toku drugostepeni postupci, dok je ostatak postao pravosnažan.

Prve prvostepene presude za ratne zločine izrečene su u Sudu BiH 2005. godine, i to Iračaninu Abduladhimu Maktufu, koji je pravosnažno osuđen za zločine nad Hrvatima u Travničkoj regiji.

U 2006. godini bilo je 13 presuda, od kojih su pet pravosnažne, dok su dve prvostepene presude ukinute (jednom Srbinu i jednom Hrvatu).

Zločini Hrvata se u najvećem delu odnose na događaje tokom bošnjačko-hrvatskog sukoba u centralnoj Bosni, a dve presude su za zločine nad Srbima u Kotor Varoši i Derventi.

 

Najveći deo presuda Srbima odnosi se na istočnu Bosnu u početku i na kraju rata, i na zločine u Prijedorskoj regiji 1992. godine.

Predsednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić, najavio je da će to udruženje započeti bojkot Suda i Tužilaštva BiH jer smatraju da te institucije rade na tome da Srbe u BiH naprave agresorima, dok bošnjačke i hrvatske zločine zanemaruju, prenose Nezavisne novine.

Interesantno je da je jedan Hrvat osuđen za zločine nad Bošnjacima u Prijedoru kao pripadnik Vojske RS, dok je, od šest osuđenih Bošnjaka, polovina osuđena za zločine nad Hrvatima u srednjoj Bosni, a svega tri presude Bošnjacima bile su zbog zločina nad Srbima.

Dukić je rekao da će obimnu dokumentaciju koja čini 300 predmeta o ratnim zločinima sa imenima 22.176 Bošnjaka i Hrvata, za koje smatra da su ih počinili, dostaviti Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine Srbije.

"Mi više nećemo komunicirati sa ovakvim tužilaštvom BiH. Nama je jedino preostalo da od suda u Beogradu tražimo pravdu", naveo je on.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here