pixabay.com
Bosna i Hercegovina

Ministarstvo inostranih poslova BiH (MIP) odlučilo je da neće nastaviti implementaciju Akcionog plana o prenosu znanja o procesu pristupanja Evropskoj uniji između Ministarstva spoljnjih poslova BiH i Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Mađarske, koji je podrazumevao obuku diplomata iz BiH, saopšteno je iz MIP BiH.

Taj sporazum su 6. marta ove godine potpisali šef diplomatije BiH Elmedin Konaković i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Konaković je danas uputio otvoreno pismo evropskom komesaru za proširenje i susedstvo Oliveru Varheljiju.

“Iz medija sam primio informaciju da ste se javno pridružili sramnoj propagandi predsednika Srbije. Od vas sam očekivao odgovorniji, ozbiljniji, humaniji stav po pitanju rezolucije o genocidu u Srebrenici. Zbog funkcije koju obavljate morate znati da su vaše reči teške i bolne, pogotovo onda kada su u sukobu sa onim što su univerzalne ljudske vrednosti, moralne norme, međunarodno pravo i konvencije UN”, navodi Konaković u pismu.

Dodaje da je rezolucija suštinski usmerena ka izgradnji pravde i trajnog mira, jer to je ono što treba našem regionu.

“Napisana je za žrtve genocida. Zbog tragedije i užasa koje su preživeli. Zbog njihovog prava na taj simbolični delić zakasnele pravde. Međunarodni sudovi su već osudili počinioce i one koji su odgovorni za genocid dodelivši im ukupno 1.500 godina zatvora. Ovo nije stvar politike, već globalnih civilizacijskih vrednosti i pre svega ljudskosti. Osporavati žrtvama genocida pravo da imaju svoj dan sećanja, ne samo da je pogrešno već je necivilizovano. Zato me zabrinjava kada svojim javnim istupima insinuirate kolektivnu krivicu čitavom narodu, tako što u svojim izjavama parafrazirate reči Aleksandra Vučića. Od čega to Vučić, Dodik, i Vi branite srpski narod? Od rezolucije koja ih nijednom rečju ne spominje? U tekstu rezolucije ste uspeli videti i pročitati nešto čega nema. Pročitajte pažljivije tekst rezolucije”, navodi Konaković u otvorenom pismu.

Vaši stavovi, dodaje on, očigledno nisu stavovi evropskih nacija niti stav Komisije, “zato vas pitam čije ste stavove izneli tokom vašeg obraćanja na ovu temu dok ste boravili u Beogradu?”, navodi se u pismu.

4 COMMENTS

  1. Ako je rešenje problema u Bosni rezolucija ok. Ali šta ćemo sa onim dečaćićima koji kratkih pantalona sa bradicama, noževim, opasani sa eksplozivnim prslucima trče okolo, seku glavei viču alah akbar i koji nam pobiše pola kršćanskog naroda u dva rata u Bosni. Imaju li ti kršćani kojih ste uzgred vi potomci neka prava na istinu ili tu nema genocida. Zabradiste vlastite žene i devojke, iz zemlje pravite džamahiriju zaboravljajući ofanzive protiv fašista u kojima je pošten svet bio ujedinjen a nasuprot tome insistirate na novoj podeli metući pred komšijinim pragom zaboravljajući svoj prag i identitet, učeći decu i vama i nama nepoznatim jeziima i običajima. Dosta nam je naših domaćih ekstremizama bilo koje smo uvezli iz Nemače u svetskom ratu pa sad potsećanje na posledice istih i to na insistiranje tih istih nemaca treba da nas opet svade. Opametite se jer švaba našom zajedničkom krvlju hoće da naplati svoj autobahn. Nije li dosta to šta pola Nemačke izgradismo i oni nas ponovo ruše a deca nam u Bosni sirotinja…

  2. Ali Grunfe, pa Vladimir Putin kojeg Srbi obozavaju je kao lud za takvima. Voli Cecene, voli Iran….a sto smo prljave poslove za Evropu odradjivali…tja…95 % ovih intelektualaca sto komentarise su neobrazovani tezaci i gastabrajteri.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here