BiH: Uvredljivi grafiti na pravoslavnoj crkvi u Visokom

0

Crkva Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom, koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH, u noći sa utorka na sredu, 20. na 21. januar, bila je meta vandalskih napada.

– Po otiscima stopala, pretpostavlja se da je reč o deci od 12 do 14 godina. U crkvu su provalili kroz prozor i pobacali stvari po oltaru. Jedan krst je razvaljen, ali ništa drugo nije oštećeno – rekao je otac Marko, koji je i starešina ove crkve.

Prema njegovim rečima, pretpostavlja se da je reč o pripadnicima navijačkih grupa, koje su policiji poznate od ranije.

Policija je izvršila uviđaj, naređeno je da se oko crkve postavi rasveta, a u dogledno vreme i video-nadzor.

Uviđaj je obavila Policijska uprava Visoko, a Služba Civilne zaštite opštine Visoko očistila je grafite i izvršila sanaciju nastale štete.

U saradnji sa "Elektrodistribucijom" Zenica, poslovnica Visoko, dogovoreno je dodatno osvetljenje objekata koje će finansirati opština Visoko, a u narednom periodu planirano je da se postavi i video-nadzor.

Paroh Marko Jakovljević rekao je da je do sada bilo desetak sličnih incidenta. On je naveo da je 12. januara provaljeno u pravoslavnu crkvu Svetog Jovana Krstitelja u Bilješevu, a u noći sa 19. na 20. u katoličku crkvu u Visokom.

Crkva svetog velikomučenika Prokopija u Visokom proglašena je nacionalnim spomenikom BiH odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika 8. marta 2004. godine.

Nacionalni spomenik sastoji se od crkve, crkvenog dvorišta, ogradnog zida, ulazne kapije, parohijskog doma i pokretnog nasljeđa koje čini 18 ikona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here