Tanjug
Vladimir Bilčik

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik povodom izveštaja za Srbiju koji je danas usvojio spoljnopolitički komitet EP, izjavio je da je za novu Vladu Srbije, u narednim nedeljama i mesecima ključno pitanje usklađivanje sa spoljnom politikom EU po pitanju uvođenja sankcija Rusiji.

Bilčik je u intervjuu evropskom dopisniku N1 Nikoli Radišiću izjavio da ne veruje da će otvaranje novih klastera biti bazirano samo na jednoj stvari, ali da bi u EU bilo pozdravljeno ako bi se Srbija uskladila sa spoljnom politikom EU i, kako je ocenio, stvari bi bile mnogo lakše.

– Odluka o klasteru zavisi od svih država članica u i ukoliko Srbija ne uvede sankcije Rusiji, to bi bio izgovor za neke zemlje članice da se ne krene u dalje integracije. Pitanje koje se postavlja je da li ste sa Evropom ili niste. Ako želite da budete deo Evrope, da li ste spremni da radite sa nama u ovim kritičnim trenucima, mi se suočavamo sa ratom, a Evropa je ujedinjena – 27 zemalja usvojilo je sankcije – rekao je Bilčik.

On je naglasio da je usklađenost sa spoljnom politikom EU u odnosu na druge zemlje kandidate mnogo drugačija nego sa Srbijom.

– Srbija se ističe po ovom pitanju. Za mnoge ljude teško je da razumeju zašto je to tako, dakle to je jako važna stvar s kojom treba da se izborite. Ovo je ključno pitanje za novu vladu, koja se nadam da će biti stvorena što pre i za naredne mesece i nedelje znam da Srbija mora da napravi neke teške izbore – rekao je Bilčik.

Sa druge strane, on je naglasio da je Evropa spremna da pomogne u pitanju energetske i ekonomske situacije, ali, kako je dodao, “moramo da vidimo progres u usklađivanju sa spoljnom politikom EU”.

O samom izveštaju spoljnopolitičkog komiteta EP, Bilčik kaže da je to veoma kompleksan izveštaj.

– Imaćemo konačno glasanje u plenumu u julu, tako da tekst nije finalan. Postoji još mogućnosti za promene i amandmane, ali u suštini ovo je jedan završni tekst, imamo teške pregovore sa poslaničkim grupama, ali tekst je rezultat kompromisa – kaže.

Istakao je da je važno da EP podržava jasno evropsku perspektivu Srbije i da su spremni da rade sa srpskim partnerima da naprave napredak.

– Izveštaj naglašava ključne reforme koje Srbija treba da izvede – to su reforme u vladavini prava, takođe da se usklađuje sa evropskim vrednostima i spoljnom politikom EU. Postoje neke kritične tačke – mi smo spremni da se povežemo sa novim institucijama u Srbiji… Srbija je bila u izbornoj godini, ovog proleća bili su izbori, a mi i dalje ne znamo konačne rezulate i bilo bi dobro da imamo rezultate izbora, i da se Skupština formira što pre kako bi se prikazala nova većina u Skupštini i nova vlada. Nadam se da će se to desiti u narednim nedeljama – dodao je izvestilac EP.

Uputio je i sledeću poruku:

– Mi smo, naravno, spremni smo da se povežemo iz EP u interpartijskom dijalogu. Dobra vest za srpsku politiku je što veći broj stranaka postoji, iako nemamo rezultate izbora. Postoje problemi u srpskoj politici, ali je važno što je opozicija učestvovala i što će biti u novoj Skupštini i trebalo bi da imaju jaku ulogu i da rade na evropskom putu Srbije.

3 COMMENTS

  1. Ми под хитно треба да одустанемо од даљих интеграционих процеса са ЕУ!

    • Tako je Rodoljubeeeeeeeeeeeeee, necemo u evropsku uniju, i zato sto prije uvesti vizni rezim za svakog gradjanina iz Srbije ukljucujuci i clanove vlade, skupstine…ama bre svima redom pa da vidimo ko kosi a ko vodu nosi.
      Ja sam za i svakom gradjaninu Srbije koji ode iz nje zelim normalan zivot i da se nikada ne vrati tamo odakle je otisao.Nazalost, ali to je stvarnost.
      Pozdrav.

  2. Srbija se ne usklađuje jer nije član
    I ta ista EU podržava Kosovo
    Kao državu
    Tu nema dogovora
    🇷🇸🇷🇸🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here