EPA/Georgi Licovski
Aljbin Kurti

Novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da, kako bi se postigao napredak u dijalogu Beograda i Prištine, treba da na obe strane bude pokazana dobra politicka volja, kao i da se nada da će političko rukovodstvo u Prištini moći da doprinese tom procesu.

On je za današnji “Blic” na pitanje koliko ponovnom pokretanju dijalogu doprinose izjave lidera Samoopredeljenja, koji je viđen za novog premijera u Prištini, o tome da neće povući takse na srpsku robu osim ako Srbija odustane od kampanje povlačenja nezavisnosti Kosova, Bilčik je rekao da Kurtiju treba dati vremena da prevaziđe predizbornu retoriku.

– Hajde da svi damo malo vremena gospodinu Kurtiju da prevaziđe retoriku izborne kampanje na Kosovu – kazao je Bilčik.

On je istakao da je sada potrebno gledati napred i iskoristiti novi politički početak u EU za postizanje opipljivih rezultata u dijalogu koliko već 2020. godine.

On je povodom raznih spekulacija o vremenskim rokovima o postizanju sporazuma između Beograda i Prištini, kao i o ponovnom pokretanju dijaloga, rekao da ne misli da su izbori u SAD povezani sa bilo kakvim rokom za dijalog.

Na pitanje koliko razumevanja ima za stav dela opozicije u Srbiji da je bojkot jedini način političke borbe, Bilčik je odgovorio da bi u funkcionalnoj demokratiji političke bitke trebalo uvek da se vode unutar parlamenta.

– Evropski parlament će uložiti sve napore kako bi se političke bitke između opozicije i vladajućih stranaka vratile u skupštinu. To je jedan od glavnih ciljeva međupartijskog dijaloga – dodao je novi izvestilac EP za Srbiju.

Bilčik je naveo da je bio veoma razočaran nedavnom odlukom EU da ne otpočne pristupne pregovore sa Skopljem i Tiranom, navodeći da se slaže sa odlazećim predsednikom EP Žan-Klod Junkerom da je u pitanju “istorijska greška”.

On je istakao i da će tokom svog mandata kao izvestioca EP za Srbiju i kao predsedavajućeg delegacije EP u Odboru EP za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Crne Gore, da rukovodi podrškom za proširenje Evropske unije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here