Tanjug
Vladimir Bilčik

Mnogi u Evropskoj uniji nisu razumeli zašto ministar unutrašnjih poslova Srbije ide u Moskvu na razgovor sa minstrom spoljnih poslova Rusije. Pored Belorusije Srbija je jedina evropska zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da je u Srbiji duh prošlosti toliko prisutan da u velikoj meri otežava odluke o budućnosti, a ako će ona biti evropska i pozitivna, ne može da bude zasnovana na duhu onoga što se desilo 1999. godine.

Rekao je da se nada da će današnja generacija političara u Srbiji, koji tvrde da žele da rade na evropskoj budućnosti Srbije, shvatiti da je potrebno doneti neke teške odluke. Što se sankcija Rusiji tiče, Bilčik kaže da ako je Srbija već izabrala evropski put, onda treba da poštuje evropska pravila.

– Radi se o tome da se Srbija opredelila da poštuje evropska pravila, ali prethodnih meseci je spoljna i bezbednosna politika Srbije, odnosno njeno usklađivanje sa evropskom, palo na niži nivo u odnosu na situaciju pre ruskog napada na Ukrajinu – ukazao je Bilčik.

I dalje: Srbija je jedina zemlja, ozbiljni kandidat za Evropsku uniju, koja nije uvela sanckcije Rusiji, jedina zemlja koja se po tome izdvaja u regionu i jedina zemlja u Evropi, pored Belorusije, koja ima takav stav.

Bilčik se osvrnuo i na zvaničnu posetu ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina Rusiji.

– Svi smo u Evropskoj uniji primetili posetu Vulina Rusiji, ali mnogi od nas nisu razumeli zašto ministar unutrašnjih poslova Srbije ide na sastanak sa ministrom spoljnih poslova Rusije – rekao je Bilčik, a posebno u ovako teškom i problematičnom trenutku.

Na konstataciju da je teško očekivati da Srbija uvede sankcije Rusiji, između ostalog i zbog toga što 100 odsto zavisi od ruskog gasa, Bilčik kaže da je Unija spremna da pomogne Srbiji po tom pitanju: “Ako je Srbija već odlučila da ide u pravcu EU, mislim da je važno da uz našu pomoć nađe način, mi smo spremni da pomognemo da postane manje zavisna od Rusije kada je reč o prirodnom gasu”.

9 COMMENTS

  1. Prvo Nama VRATITE KOSOVO I METOHIJU, pa ce mo se dogovoriti oko sankcija.
    Oko za oko, zub za zub.

  2. Srbija je u ovoj prici nebitna. Imamo i svojih problema. Nek neko drugi sankcionise. Mi necemo. Jer ne smemo. Sedimo na dve stolice.

  3. Srbija je uvek na strani slobode i pravde (u ovom slučaju, bila bi to Rusija) a ne na strani imperijalizma i porobljavanja (sad je to EU).
    Gospodin Bilčik to ne može da razume, ne zna ništa o Srbiji i Srbima i ne zanima ga ništa osim političkog nasilja.
    Dovoljan je jedan razlog, istorijski gledano, da Srbija nikad ne uvede sankcije Rusiji, da niko i ne pomisli na to – kad su se Srbi povlačili preko Albanije, tek posle intervencije ruskog cara Nikolaja, saveznici su se aktivnije organizovali da pomognu srpsku vojsku na izdisaju. Istorija je učiteljica budućnosti. A Srbija ima slavnu istoriju na koju može da bude ponosna. Ne sme da je zanemari zarad ko zna čijih interesa u EU ii van nje.

  4. Kako da ne…. vi ce da nam pomognete sa gasom, a nemate ga ni za sebe!
    Vic u EU je, ne da stvore partnerstvo gde se sve clanice nalaze na istom nivou… ne, ne fora je u tome da neke EU clanice diktiraju drugima sta gde i kako da rade tj. uskladjivanje spoljne politike.
    Nebi to, da mi drugi odlucuje sta cu ja da radim i sta je meni drago.
    Mrs EU!

  5. Lokvas: nadji malo strucnih istorijskih knjiga o Srbima u albanskoj golgoti, muckim napadima arnautskih bandi, proboju prema Krfu i ko je pomogao Srbima. Car Nikolaj je bio u velikim problemima kao i bosonoga i vrlo lose naouruzana Ruska vojska. Rasputjin mu je razvaljivao gde je stig’o po dvorcu, komunisti su spremali revoluciju, i da nije bilo Francuza i Engleza – tesko da bi se 150.000 vojnika, civila i celokupan drzavni vrh dokopao Krfa. Zadnji Srbin se 1919 godine vratio sa Krfa u Srbiju.

  6. Ne treba menjati istoriju – zato sto je sad ovako kako je. Treba biti poste i iskren. Ako smo izgubili Kosovsku bitku i 500 godina bili pod Osmanlijama, ne mozemo sad reci da smo bitku pobedili i da su Osmalnlije 500 godina bile pod Srbima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here