Kosovo online
Kancelar Nemačke Olaf Šolc

Nemački list “Bild” se pita “koju igru igra nemački kancelar Olaf Šolc”, koji je, prema rečima nekoliko visokih zvaničnika, sprečio aktuelnu predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da postane sledeći šef NATO.

Kako se navodi, razlog je taj što je previše kritična prema Rusiji.

Barem je tako reklo nekoliko visokih zvaničnika iz Brisela i neke visoke evropske diplomate, piše u izveštaju nemačkog nedeljnika “Velt am Sontag”.

Kako se navodi u izveštaju, američki državni sekretar Entoni Blinken predložio je Fon der Lajenovu kao kandidata američkog predsednika Džozefa Bajdena. Bajden se tada obratio Šolcu i zatražio njegov pristanak, ali je Šolc to odbio.

“Šolc je bio kategorički protiv toga da Ursula fon der Lajen postane šef NATO”, citira nedeljnik ljude koji su upoznati sa tim.

Kako navodi taj list, razlog zbog kog nemački kancelar ne želi da sadašnja šefica EU zameni generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga u oktobru nakon deset godina na funkciji je ta što je pozicija bila previše važna da bi je kancelar Šolc iz SPD predao rivalskoj stranci CDU.

Nasuprot tome, sa Šolcove tačke gledišta, kancelarija šefa Komisije ima znatno manji značaj na međunarodnoj sceni, navode upućeni.

Diplomate su takođe izvestile da je, sa Šolcove tačke gledišta, Fon der Lajen bila previše kritična prema Moskvi, što bi zato moglo da se pokaže kao problem na duži rok nakon mogućeg prekida vatre u ratu u Ukrajini.

Stručnjak za odbranu CDU Roderih Kizeveter rekao je za TV kanal VELT da je Šolc sprečio Fon der Lajen da postane šef NATO jer je, za razliku od kancelara, ona zaista želela da Ukrajina uđe u Alijansu.

– Šolc čini sve da ugodi Putinu – tvrdi Kizeveter.

Međutim, upitno je da li bi Fon der Lajen uopšte želela da radi taj posao. U prošlosti su ljudi oko nje više puta govorili da ona uglavnom nije zainteresovana za funkciju generalnog sekretara NATO.

Doskorašnji remijer Holandije Mark Rute sada ima dobre šanse da preuzme dužnost Jensa Stoltenberga.

“Prema najavama iz diplomatskih krugova, podrška mu je sve veća, 21 od 31 zemlje NATO podržava Ruteovu kandidaturu”, piše nedeljnik.

1 COMMENT

  1. Nije to u pitanju sta se navodi u naslovu. Solc zna da je Ursula do sada sve unistila kada je bila sefovica necega. Pre svega je unistila nemacku vojsku a sada unistava evropsku uniju pa bi tako unistila i Nato.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here