EPA-EFE/CHARLY TRIBALLEAU / POOL

Uznemirene jačanjem kineske vojske i sve izraženijim teritorijalnim pretnjama, zemlje Azije i Pacifika povećavaju budžet za odbranu.

Zemlje tog regiona se nadaju da će zajedničkim vežbama i većim izdvajanjem za naoružanje obeshrabriti Kinu da se još više približi Rusiji. Ali, to povećanje vojne odbrane takođe odražava pad poverenja u SAD, piše Njujork tajms.

Rat u Ukrajini smanjio je, naime, američki politički kapital i materijalnu podršku pa sada u azijskim prestonicama postoje sumnje u sposobnost američke vojske da se prilagodi i zaustavi napredovanje Kine, a sve je veća i zabrinutost oko toga kako bi Vašington mogao preterano da reaguje na kineske provokacije ili se čak u potpunosti povuče.

Ali, postoji i još jedan problem, strah da bi ih saradnja sa SAD-om mogla učiniti metom kineske vojne ili ekonomske odmazde, prenosi pisanje NYT hrvatski Jutarnji list.

Nervoza je pojačana dodatno, kako se navodi, nakon sastanka kineskog predsednika Si Đinpinga i predsednika Rusije Vladimira Putina u Moskvi.

Takva situacija udaljila je Japan od gotovo 80-godišnje pacifističke tradicije. Japanski premijer, Fumio Kišida, pojavio se u glavnom gradu Ukrajine u isto vreme kada je Si bio u Moskvi.

Indija je s Japanom i Vijetnamom održala vežbu borbenih aviona. Malezija kupuje južnokorejske borbene avione, dok američki zvaničnici gomilaju zalihe oružja na Tajvanu, kako bi “gurnili prst u oko Kini”, dok Filipini planiraju da proširuju piste i luke za do sada najveću američku vojnu prisutnost u toj zemlji poslednjih nekoliko decenija.

Japanska vlada takođe je odlučila da pokuša da “reinterpretira” Ustav koji je usvojen 1947, a po kom je ta zemlja nakon Drugog svetskog rata prigrlila pacifizam. Međutim, sada se, poput Nemačke, zemlja ponovno naoružava.

Japan je nedavno pristao da podigne vojnu potrošnju na dva odsto BDP-a u sledećih pet godina, čime bi imao treći najveći odbrambeni budžet na svetu.

– Poslednjih nekoliko decenija bili smo preterano pacifistička nacija. Sada postajemo normalni – rekao je bivši japanski diplomata Kuni Mijake.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here