BILJANA: Stižem, stavite kafu!

0


Bivši predsednik Republike Srpske Biljana Plavšić stigla je juče iz švedskog zatvora u Beograd. Od ranog jutra se spekulisalo kad će avion iz Stokholma sleteti i hoće li ona doći redovnom linijom ili državnim avionom. Premijer RS Milorad Dodik tražio je odobrenje da se po Plavšićevu pošalje avion Vlade RS, dok je Vlada Srbije bila u pripravnosti jer je postojala mogućnost da Beograd bude zadužen za transfer. Pojedini mediji su ujutru objavili da je Dodikov zahtev odbijen, a iz državnog vrha je u jednom momentu stigla informacija da će Plavšićeva stići redovnom linijom "Jata" u 14.30, kao i da će odmah po sletanju biti prevezena do stana Biljaninog brata Zdravka Plavšića.
Međutim, drama se nastavila kada je stigla informacija da su švedske vlasti oko 10.30 Plavšićevu sprovele do aerodroma u Stokholmu. Prema saznanjima do kojih su "Vesti" tada došle, Plavšićeva je smeštena u avion, i to ipak Vlade RS, i poletela je sat kasnije. Iz domaćih izvora smo saznali i da će je sa aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu obezbeđenje prevesti pravo na Vračar, gde se nalazi njen stan.
Od rane zore trajala je drama i u stanu Zdravka Plavšića. Zdravko i njegova supruga Vasilija su nam rekli da su pripadnici obezbeđenja od ujutru sa njima i da su im preporučili da zbog bezbednosti njih samih i Plavšićeve ne idu na aerodrom, već da Biljanu sačekaju u stanu. Savetovano im je takođe, da i tetki koja je želela da bude sa njima i da zajedno dočekaju Biljanu, kažu da ne dolazi.
– Samo da je živu dočekam, da je moje oči vide, da ne prođem kao Slobodan čije srce nije izdržalo – rekao je vidno uzbuđeni brat Zdravko za "Vesti" dok je dolazio do ulaza na Vračaru da otključa stan.
Naime, kako su našem listu otkrili u familiji Plavšić, njihov brat od strica Slobodan preminuo je prethodnog dana i biće sahranjen u Visokom gde Plavšići imaju porodičnu grobnicu.
U međuvremenu, novinarske ekipe su se okupile na Vračaru i čekalo se kada će se Biljana pojaviti. Pokušavali smo da stupimo i u kontakt sa Svetozarom Mihajlovićem, predsednikom Odbora za oslobađanje bivšeg predsednika RS, koji je našem reporteru iz Banjaluke ranije u toku dana rekao da zasad nema konkretne detalje oko transfera. Ipak, Mihajlović se pojavio petnaestak minuta pre dva popodne na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, gde smo čekali sletanje aviona Vlade RS.
– Biljana će biti nekoliko dana u Beogradu, a zatim će otići u Banjaluku i Bijeljinu gde će promovisati knjigu koju je pisala u zatvoru. Drago mi je što je izašla i što će ponovo biti sa porodicom i prijateljima. Svih ovih godina mi smo bili uz nju, podržavali je kad je bilo najteže – rekao je Mihajlović.
"Vesti" su pokušavale da lociraju i Milorada Dodika, koji je, kako smo u međuvremenu saznali od Biljaninog brata od tetke Dragana, trebalo da dočeka Biljanu u srpskoj prestonici, ali njega nije bilo u vidokrugu novinarskih ekipa.
U tom trenutku smo saznali da je Biljana Plavšić sletela desetak minuta ranije. Dok smo čekali da zvanična povorka izbije iz nekog dela aerodroma, naša ekipa na drugom kraju grada je već imala informaciju da se ona nalazi u automobilu, zajedno sa premijerom RS i da se kreću ka Vračaru.
– Biljana nas je zamolila da joj skuvamo pravu domaću kafu koju, kaže, nije pila otkad je u zatvoru u Švedskoj – rekli su nam u Biljaninoj porodici.
Uskoro se i snaja Vasilija uputila ka stanu da, kako je "Vestima" rekla, skuva "obećanu kafu".
Nekoliko minuta pre 14.20 Biljana je stigla na Vračar. Za njom je iz kola izašao i Dodik. Ispred ulaza u svoju zgradu kratko se obratila novinarima i ušla u stan. Brat Zdravko je ostao u stanu, kako mu je i savetovano, da se na miru, kad se raziđe gužva što novinara, što policajaca, pozdravi sa sestrom koju nije video otkad je zatvorena.

 

"Ne mogu da verujem"
Na ulazu u zgradu, Plavšićeva je uputila i nekoliko reči predstavnicima medija.
– Ne mogu da verujem da sam slobodna! Od polaska iz zatvora razmišljam kako da rešim "problem" novinara, ali obećavam da ću vam se obratiti prvom prilikom – rekla je ona.
Na pitanje kako se oseća u svojoj zemlji, Biljana se samo zaplakala i ostala bez reči.

Odslužila dve trećine
Biljana Plavšić je u Švedskoj odslužila dve trećine zatvorske kazne od 11 godina koju joj je izrekao Haški tribunal. Švedsko ministarstvo pravde je prošle sedmice saopštilo da će Plavšićeva biti puštena na slobodu 27. oktobra, a od tada se spekulisalo kad bi ona tačno mogla da stigne u Beograd.
Ona je u Tribunalu osuđena po optužbama za genocid, zločine protiv čovečnosti i zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH tokom 1991. i 1992, kao i za kršenje Ženevske konvencije.
Plavšićeva se u januaru 2001. dobrovoljno predala haškom sudu.

Kola na pisti
Medijske ekipe juče su uzalud čekale dolazak Biljane Plavšić na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla". Avion "cesna 525" Vlade RS sleteo je nešto pre 14 sati. Policijsko obezbeđenje, međutim, Plavšićevu nije izvelo ni na VIP izlaz, što je uobičajena praksa kod specijalnih i privatnih letova, niti na neki od redovnih izlaza za putnike. Umesto toga, automobil kojim je Biljana Plavšić odvezena do stana u Beogradu sačekao ju je na pisti, a zatim izvezao na jedan od brojnih "tehničkih" izlaza sa platforme.
Na aerodromu juče nije bilo pojačano prisustvo policije.

Bez većeg obezbeđenja
Uprkos pretnjama muslimanskih ekstremista da će Biljanu Plavšić sačekati nakon izlaska iz zatvora u Švedskoj i pokušati da je ubiju, kako u MUP-u Srbije nezvanično saznajemo, nikakve posebne mere bezbednosti nisu planirane posle njenog jučerašnjeg dolaska.
– Nemamo konkretnih saznanja da Plavšićevoj neko preti, niti je neko od nas tražio posebne mere obezbeđenja, tako da nikakve vanredne mere nećemo primenjivati. Naravno, ukoliko dođemo do nekih saznanja, brzo ćemo reagovati i poslati ljude da je čuvaju – nezvanično saznajemo u MUP-u Srbije.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here