Bilt: Butmir se nastavlja po svaku cenu

0

Bilt i Stajnberg, organizatori sastanka s liderima u BiH, izjavili su da će tim stručnjaka EU i SAD sledeće sedmice doputovati u BiH kako bi nastavili razgovore sa liderima političkih stranka s ciljem postizanja dogovora oko promena Ustava BiH.

Oni su takođe su najavili mogućnost ponovnog dolaska u BiH u novembru, kada treba da bude održana sednica Saveta za implementaciju mira (PIC) u BiH, izrazivši očekivanje da će političari u BiH do tada postići napredak.

"Najveći rezultati dosadašnjih sastanaka je da su predstavnici svih stranka priznali da imaju zajednički cilj – EU i iskazali predanost i privrženost stranaka da idu ka NATO-u", rekao je Stajnberg na zajedničkoj konferenciji za novinare s Biltom.

On je izjavio da je ohrabren i da se ide u pravom pravcu.

Stajnberg i šef diplomatije Švedske, aktuelnog predsedavajućeg EU, izrazili su zadovoljstvo što su političari shvatili da imaju zajednički cilj i da moraju postići dogovor, navodeći da su ovo samo počeci.

Bilt je rekao da BiH ne može dobiti besplatnu kartu za Evropu i da se prethodno moraju ispuniti svi uslovi koji su stavljeni pred političare BiH.

"Mi smo političarima govorili ubrzajte, ubrzajte, a oni su odgovarali sa ništa, ništa’", rekao je Bilt.

On je kazao da će BiH, ukoliko se ne ispune uslovi za priključenje evroatlanskim integracijama, zaostati za zemljama u regionu.

"Međunarodna zajednica nije kriva što BiH nije dobila liberalizovan vizni režim, nego političari koji su morali da ispune uslove", rekao je Bilt.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here