EPA/Bas Czerwinski
Karl Bilt

Srbija će morati da prizna Kosovo, izjavio je prvi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i nekadašnji ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt, dodajući da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u jednom momentu imao snage za takvu odluku, ali je taj trenutak propustio.

– No, on zna da je to ključ za put Srbije prema Evropskoj uniji – rekao je Bilt u intervjuu za portal Politički.ba.

Bilt je poručio srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku da je u njegovom interesu funkcionalna Bosna i Hercegovina.

– Kosovo je nezavisna država.  I tom pitanju nema vraćanja. Dodik zna da od nezavisnosti Repubike Srpske nema ništa. U svakom mogućem obliku. Pa to ni Srbija ne bi priznala. Ustvari, i on bi trebalo da teži izgradnji nekog oblika koherentnije strukture vlasti unutar BiH, nešto slično ustrojstvu RS. I da se baci na sprovođenje reformi – rekao je Bilt.

Kada je u pitanju dijalog između Srbije i Kosova koji teče na dva koloseka, u Vašingtonu i Briselu, Bilt naglašava da bi sada EU kolosek morao da dobije ubrzanje i da počne da se kreće napred.

– Smatram da je ideja razmjene teritorija bila opasna diverzija koja je koštala godina i godina i napretka u pregovorima. Potrebno je sprovoditi ono što je već dogovoreno, a nikada nije stvarno realizirano. Dosta od toga i jeste ponovljeno u dokumenatima koji su nastali nakon sastanka u Americi – rekao je Bilt.

17 COMMENTS

  1. Srbija je suverena država i odlučava samostalno, a ne kako vi anglo germani hoćete. Eu, šta to beše, izvinite! Ona mrtva zajednica, onaj papirni Tigar, jel
    Tako?

  2. KIM je SRBIJA. Srpski narod i ne zeli u takvu VARVARSKU EU !! Znači, mozete zaboravi slobodno ulazak Srba i Srbije u EU !!! R. Srpska ce ostati u okvirima BiH ako se sve vrate nasilno otete nadleznosti ( 86)!! Samo IZVORNI DEJTON !! Ako se to ne vrati, onda cemo mi Srbi odvojiti se od ove propale BiH !!

  3. Zar Evropska Unija ima takve varvare,posle fer priznaja Amerike da je u zadnjih 20 Godina vodila pogresnu politiku protiv Srbije.Da li ce Evropska unija da prizna nekad da su Srbi bili 1999 Godine upravu Kad su Branili svoju zemlju od Nata.Ili nastavljalju rat Varvarskim putem optuzujuci i ucnjivanjem Srbije.

  4. U EU živim već 30 godina i izjavljujem jasno: BOLJE NAM JE BILO PRE EU!
    Ako je Gedža pametan – nikada u EU!!!…

  5. Neka Karl Bilt prizna Kosovo kao sastavni dio Srbije, bas kao sto i Srbija priznaje takvo Kosovo!
    Kosovo je Srbija, bilo i biti ce! Kljuc za pravnu i demokratsku Europu jest priznanje Kosova od strane Evrope
    kao neotudjivi dio Srbije.

  6. Kljuc za pravnu i demokratsku Europu jest priznanje Kosova od strane Evrope
    kao neotudjivi dio Srbije.

  7. Pa pametnjakovicu Srbija jeste evropa. Upravo Srbija je srce evrope sto spaja istok i zapad. Nikakvo clanstvo u vasoj ekonomskoj uniji Srbiji nije potrebno posto se u Srbiji odavno lepse zivi nego u vasem ekonomskom savezu.
    A sto se tice Kosova; bilo je i ostace deo Srbije sve do onog trenutka dok nije priznato pri Ujedinjenim Nacijama.

  8. R Kosovo je drzava svima srbi imaju sva prava kojih nijedna drzava planete nema nakon njinih genocida i terora nad neduznim albancima opet im damo pravo za zivot nama.ne mari ob srpi priznaju ili ne kosovo napredjuje svaki dan

  9. Šarlatan Bildt.
    Poznati Mason i provokator.Posetio Ukrajnu i onaj trg pre pucnjave.Ima goleme akcije u sibirskkm firmama, ima akcije u Lundin Oil u Aftrici gde plaćenici rešavaju problem sa domaćim stanovništvom..
    Ma poznat mirotvorac za svoj račun.
    Predlažem jedan dokumentarac o njegovom delovanju u ex YU a i kasnije da se obelodani taj mason.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here