Tanjug
Emir Kusturica

Reprezentativno izdanje, vredan dokument koji svedoči o uspehu našeg svetski priznatog filmskog reditelja i njegovog benda, fotomonografija Dragana Teodorovića “Emir Kusturica & The No Smoking Orkestra – 25 godina” Dragana Teodorovića Zeke predstavljeno je u RTS Klubu.

Kusturica i njegov bend održali su više od 1.000 koncerata u Južnoj Americi, Evropi, Rusiji i Kini. Grupa je nastala 1999. godine, na talasu svetskog uspeha filma “Crna mačka, beli mačor”. Folklor i buntovništvo su bili osnovni sastojci koji su, uz vrhunske muzičare i urnebesan nastup, dovodili publiku do katarze.

– Kad ovako retrospektivno govorim, mislim da je sudbina tog benda bila zapravo da preuzme kraj pank muzike u onom smislu u kojem je ona bila i aktivna i govorila o socijalnim, o egistencijalnim i svim drugim problemima. Jer kad uzmete muziku danas, ona jedino što ne dira to su ta žarišta iz kojih se razvija i čovek i njegova društvena zajednica. E, mi smo to radili – kaže Emir Kusturica.

No smoking orkestra je bio jedinstven fenomen u trenutku kad je muzička industrija posustala, a muzičko nasleđe naroda sveta postalo fenomen popularne kulture.

Poznato je da je Emir Kusturica bio prijatelj s legendom svetskog i argentinskog fudbala Dijegom Armandom Maradonom, o kojem je i snimio dokumentarni film, a sada je otkrio da je zbog njega jednom upao u nevolju.

– U jednoj argentinskoj provinciji sam uhapšen kada se promenila vlast, nisu mi dali da izađem na binu zbog Maradone i mojih stavova. Pošto je bio ogroman broj ljudi, nisu hteli da prave veći skandal. To me podseća na anegdotu s Maradonom, kada je pronašao Klintonovog brata u Buenos Ajresu i rekao mu: “Marš iz moje zemlje, kada ja neću moći u Ameriku, nećeš ni ti ovde” – rekao je Kusturica, koji više uživa u muzici nego u kinematografiji.

– Hteo sam da se ubijem praveći filmove. Kada hoćeš da napraviš deset dobrih filmova, moraš da budeš svestan da se izlažeš velikoj mogućnosti za samoubistvo, ako film doživljavaš kao vlastitu egzistenciju, što je bio moj slučaj. Onda sam hteo da i ja malo uživam, pa sam osnovao bend. Svaki put od 20 pesama, njih deset proizvede pećinsko ludilo. Zato je bilo dobro i publici i nama.

Emir Kusturica je rekao da je proverena glasina da se muzikom više neće baviti, jer se vraća snimanju filmova.

Burna istorija

Monografija sadrži više od 400 fotografija i tekstove koji svedoče o uzbudljive dve i po decenije života s grupom na turnejama.

– Priča nije hronološka u knjizi, nego ima poglavlja – hoteli, putovanja, koncerti, dokumentovano je sve, više od 1.000 koncerata gde smo bili i šta smo radili. Imali smo za tih 25 godina preko 20 koncerata samo u Buenos Ajresu. Najviše koncerata smo imali u Južnoj Americi i Rusiji – navodi autor monografije Dragan Teodorović.

Reditelj Emir Kusturica održao je krajem 2022. godine, 21. decembra, svoj poslednji koncert na čelu No smoking orkestra u pariskoj Olimpiji.

– Nakon više od 20 godina koncerata širom sveta Kusturica je odlučio da okači gitaru i okonča svoju karijeru na čelu No smoking orkestra. U Olimpiji će sastav održati svoj poslednji koncert – pisalo je na sajtu olympiahall.com.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here