Biografija srpske slikarke na italijanskom

0

U okviru Beogradskog sajma knjiga o romanu, u prisustvu autorke govorio je ambasador Italije u Beogradu Armando Varikio, izrazivši zadovoljstvo što sada i čitaoci u Italiji imaju priliku da upoznaju život slikarke koja je pođednako volela obe zemlje – i Srbiju i Italiju.

Ambasador Varikio je primetio da je Macola, koja već godinama živi i radi u Srbiji i veoma voli našu zemlju, najkompetentija da piše o ženi koja je isto tako dobro poznavala oba sveta i obe države.

Roman o životu jedne od najznačajnijih srpskih umetnica prvi put je objavljen 2000. godine u izdanju kuće "Klio".

Sedam godina kasnije usledilo je obnovljeno izdanje u prevodu Elizabet Vasiljević i izdanju kuće "Hesperia edu", koja je ove godine objavila i treće izdanje, a povodom 100 godina od rođenja Barilijeve.

Na osnovu dokumenata, pisama i svedočenja, Macola, profesorka na Filološkom fakultetu u Beogradu i urednica italijanske edicije izdavačke kuće "Hesperia edu", istražuje život slikarke sa žarom koji joj nalaže velika kulturološka i životna bliskost.

Autorka razotkriva tajne Barilijeve, završavajući intimnu biografiju, elementima krimi priče.

Macola je urednik i geopolitičkog časopisa "Limes plus", prevodi eseje i članke za srpske i italijanske časopise, a u njenoj biografiji prevodioca nalaze se i knjiga "Nož" Vuka Draškovića, pozorišni komad "Predstava Hamlet u selu Mrduša Donja" Ive Brešana, filmovi "Misterije organizma" Dušana Makavejeva, "Priče super osmice" Emira Kusturice i "Sjaj u očima" Srđana Karanovića.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here