Kosovo online
Besnik Bisljimi

Potpredsednik vlade Kosova Besnik Bisljimi je u intervjuu za grčki Juronjuz istakao da Kosovo nema veliku kontrolu nad ishodom procesa dijaloga, kada je u pitanju članstvo u EU. On smatra da članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU mora da se dogodi u isto vreme ili će svi ostati izvan Unije.

On je naveo da ne može da utiče ni na odluku pet zemalja članica Evropske unije koje nisu priznale Kosovo i istakao to kao probleme u spoljnjoj politici za prihvatanje zahteva Kosova za članstvo u Uniji.

Bisljimi je priznao da Kosovo još nije postiglo nikakav napredak što se tiče podnošenja zahteva za članstvo u EU od decembra 2022. godine kada je podnelo neophodnu dokumentaciju.

– To ne sprečava Kosovo da obavlja svoju dužnost, da dodatno uskladi našu politiku i reforme sa standardima EU – rekao je Bisljimi.

Prema njegovoj oceni Kosovo u poređenju sa drugim zemljama zapadnog Balkana ima više izazova pred sobom kada je u pitanju članstvo u EU.

– Naše unutrašnje barijere nisu kao barijere sa kojima se suočavaju drugi susedi iz regiona. Imamo neke dodatne prepreke. Mi smo jedina zemlja koja nema status kandidata. Još uvek se borimo za priznanje pet članica EU i još uvek smo u procesu dijaloga. Nemamo veliku kontrolu nad ishodom ovog procesa – rekao je on.

Između ostalog, smatra da članstvo svih zemalja Zapadnog Balkana u EU mora da se dogodi u isto vreme ili će svi ostati izvan Unije.

3 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here