Bitka za Bagdad

0

 


 

Iračka vojska žestoko se sukobila sa sunitskim islamskim militantima u Bakubi, samo 60 kilometara od Bagdada. Pre ovog okršaja su borci pokreta Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) zauzeli nekoliko okruga i glavnu policijsku stanicu u kojoj je bilo mnogo oružja. Upozorava se na to da će pobunjenici iz ove islamističke grupacije imati otvoren put prema Bagdadu ukoliko zauzmu Bakubu.
Lider Kurda na severu zemlje, Nečirvan Barzani, tvrdi da Irak neće moći da očuva jedinstvo zemlje, jer će biti veoma teško da se ova država vrati u situaciju koja je postojala pre širenja uticaja sunitskih militanata i zauzimanja Mosula i Tikrita, a potom i Tal Afara, ključnog grada na putu ka sirijskoj granici. U toj zoni džihadisti iz Islamske države Iraka i Levanta žele da naprave islamsku državu.
Koliko su prilike u Iraku ozbiljne, svedoči i vest iz Beča gde su predstavnici SAD i Irana, na marginama pregovora o spornom iranskom nuklearnom programu, kratko razgovarali o ofanzivi džihadista na Bagdad. Sagovornici su bili zamenik državnog sekretara SAD Vilijam Berns i iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif.
Portparolka Stejt departmenta Meri Harf podsetila je da SAD i Iran imaju zajedničke interese kada je u pitanju borba protiv radikalne sunitske grupe ISIL koja je naglo ojačala i – napala državu.
 

 

Irak optužuje Saudijce

Iračka vlada optužila je Saudijsku Arabiju da finansira pobunjeničke grupe i da se svrstala na stranu terorizma. "Smatramo je odgovornom za finansijsku i moralnu pomoć koju (pobunjeničke) grupe dobijaju", dodaje se u saopštenju. Saudijska Arabija je, po njima, odgovorna i za "opasne zločine koje su počinile terorističke grupe".

Obama čuva ambasadu

Američki predsednik Barak Obama poslao je 275 vojnika da čuvaju ambasadu u Bagdadu. "Te snage će biti angažovane zbog zaštite američkih građana i imovine, ukoliko to bude potrebno i opremljene za borbu", poručio je američki predsednik.

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here