EPA
Vladimir Putin i Donald Tramp

Glavna razlika između bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i ruskog lidera Vladimira Putina je u tome što ruski predsednik, za razliku od Trampa, nastoji da ujedini zemlju i stvori jedinstveni kulturni prostor, uverena je nekadašnja Trampova saradnica Fiona Hil.

– Putin nastoji na stvaranju jedinstvene ruske kulture i identiteta kako bi se prevazišli konflikti iz prošlosti koji su destabilizovali i doprinosili rušenju kako Ruskog carstva tako i Sovjetskog Saveza. To što Putin stremi jedinstvenoj Rusiji, dok je Tramp za vreme svoje vladavine želeo da bude mnogo Amerika, mnogo je više od razlike u političkim stilovima: to je stvar od ključnog značaja – ocenila je Hil.

Ona je u članku za časopis “Forin polisi” iznela neke detalje sa sastanka dvojice predsednika i pres konferencije u Helsinkiju 2018. godine.

Kako je rekla, tokom konferencije za novinare Tramp je bio potpuno izbačen iz koloseka zbog pitanja novinara o potencijalnom mešanju Rusije u predsedničke izbore 2016. godine. Zbog takvih pitanja ne samo da nije uspeo da ostavi dobar utisak na sagovornika iz Rusije, nego ni da pripremi teren za dalje pregovore.

Prema rečima Fione Hil, bilo kakvo odobravanje sumnji da je sarađivao sa Rusijom bilo je jednako priznanju da nije dobio izbore. Tramp, međutim, nije uspeo da adekvatno odgovori novinarima jer su oni “dotakli suštinu njegovog nesigurnosti”, a Trampovo raspoloženje nije promaklo ni Putinu.

– Putin se naslađivao zbog nacionalnog i ličnog poniženja Trampa, ali je istovremeno bio svestan da će nesmotrene opaske Trampa izazvati negativnu reakciju u SAD i samim tim još više suziti ionako sužen prostor za manevrisanje američkom predsedniku kada je reč o politici prema Rusiji. Skromni dogovori o budućim susretima na najvišem nivou su već iščezli. Izlazeći iz prostorije, Putin je svom pres sekretaru rekao, tako da je to mogao da čuje naš prevodilac, da je pres konferencija bila glupost – iznela je svoj doživljaj bivša Trampova saradnica.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime