Bivši Jugosloven umešan u krađu table u Aušvicu

0

Čelična tabla sa natpisom "Rad oslobađa" na ulazu u Aušvic
 

Poljski mediji za sada nisu objavili informacije iz koje je zemlje bivše Jugoslavije je ovaj četrdesetogodišnji gastarbajter, koji je lopovima u Poljskoj obezbedio auto za krađu. Od ranije je poznato da je krađu naručio Šveđanin, vođa neonacističke grupe, a da su je izvršila petorica Poljaka.

 

Vođa pljačke hteo nagradu

Vođa švedskih neonacista nadao se da će kao informator moći da prikrije da je on naručio tu krađu, a da će mu možda poći za rukom da dobije i deo nagrade od 28.750 evra koju je za informacije o natpisu ponudila Poljska. Krađa natpisa "Rad oslobađa" sa kapije Aušvica planirana je još 2008, ali tek krajem prošle godine je prijatelj Andersa H, jedan Poljak, vlasnik građevinske firme, uspeo da nađe četvoricu sitnih poljskih kriminalaca koji su pristali da se upuste u taj čin.

Poljski mediji su u utorak, pozivajući se na švedski dnevnik "Aftonbladet", preneli da se policiji prijavio Anders H, koji je naručilac krađe table iz nacističkog logora u Poljskoj.

 

Tužilaštvo u Krakovu zatražilo je od švedskih vlasti da saslušaju Andersa H. i njegovog saučesnika iz bivše Jugoslavije, koji živi i radi u Švedskoj, javio je jutros poljski radio "RMF FM".

 

Policija ima kompletne podatke o obojici učesnika krađe, koji žive u Švedskoj. Anders H. se sam prijavio švedskoj policiji kada je vidio da mu neće poći za rukom da ukradenu tablu prebaci u Švedsku, jer je skandalozna krađa ovog simbola holokausta, odnosno smrti 1,3 miliona ljudi, mahom Jevreja, digla na noge policije evropskih zemalja i šokirala javnost i u Poljskoj i svetu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here