Youtube
Sergej Stepašin

Sergej Stepašin, bivši ruski premijer, smatra da je njegov prethodnik Jevgenij Primakov, čija je bista otkrivena u Ruskom domu u Beogradu, udario temelje za današnje dobre odnose Rusije i Srbije.

Stepašin se u izjavi za Sputnjik prisetio i dana kada je 1999. zbog bombardovanja SR Jugoslavije Primakov okrenuo avion iznad Atlantika i otkazao planirani put u SAD.

– Tada sam bio ministar unutrašnjih poslova i prvi vicepremijer, a kad se Primakov vratio, održali smo sednicu Saveta bezbednosti Rusije i izrazili žaljenje zbog bombardovanja – navodi Stepašin.

On podseća da se Milošević obraćao Rusiji s molbom da Jugoslaviji isporuči S-300, uz opasku da u tom slučaju ne bi bilo nikakvog bombardovanja.

– Ali istorija se ne može vratiti unazad – dodaje Stepašin, a na pitanje da li je tačno da je Primakov bio za to da se Srbiji da taj protivvazdušni sistem, odgovara:

– O tome smo razgovarali na Savetu bezbednosti Rusije. Ja sam takođe bio član tog saveta. Ali predstavnici vojske su rekli da Jugoslavija nije članica Varšavskog ugovora. Po mom mišljenju, to je bila greška. Da su ti kompleksi bili ovde, a bilo ih je lako dopremiti, nijedan NATO avion ne bi preleteo jer bi bio oboren.

Stepašin je nasledio Primakova na mestu premijera i, kako kaže, time i čitav posao oko jugoslovenskog pitanja, uključujući i pregovore G8 u Kelnu, odlazak u Sjedinjene Države, pregovore u Sarajevu.

Konstatuje sa žaljenjem da ideja Jevgenija Primakova o budućoj Jugoslaviji nije do kraja ostvarena i da je Srbija ostala bez izlaza na more, ali da se on ipak trudio da nastavi orijentaciju svog prethodnika.

6 COMMENTS

  1. Не разумем поенту овог текста, јер није комплетан. У исто време Русији није сметало да Хрватској испоручи (некомплетан) С-300, због чега тадашња СРЈ није интервенисала у операцији Олуја. Тада Русима није сметало што Хрватска “није чланица Варшавског пакта”, а Хрвати су се лепо “захвалили” тако што су цео систем проследили у УСА. Ако је овај текст накнадно “посипање пепелом” онда то тако треба и рећи…

  2. Viste i 1999 pogresili vi Rusi kasnite da ste pustili da NATO bombarduje PRAVOSLAVLJE nesto mi stalno gresite i kasnite da li i vi ne radite za Amere. Mozda tako ste i vazu ZLATNU ALJASKU Amerima poklonili.

    • Ако си тако велики Србољуб зашто онда ненаучи да пишеш човече
      на ћирилици?
      а о начину склапања реченица да непричам.
      Јеси ти сигуран да си Србољуб а не албољуб?

  3. Rusija i Amerika se samo pretvaraju da imaju nesto izmedju sebe. Sve sto rade to je u korist proizvodjaca oruzja u koje ulazu ogromne pare a onda iste prodaju onima koji to dobro plate. Prema Srbiji imaju malo respekta jer smo pravoslavci ali nas ne smatraju bracom iako su od Srba postali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here