Tanjug/AP
Državni sekretar SAD Entoni Blinken

Državni sekretar SAD Entoni Blinken kritikovao je, kako je rekao, “neodgovorne” i “zapaljive” izjave izraelskih ministara i poslanika koji su pozivali na raseljavanje Palestinaca van Gaze.

Blinken je ocenio da palestinskim civilima mora biti dopušteno da se vrate „kući čim uslovi dozvole“.

„Oni ne mogu i ne smeju biti pod pritiskom da napuste Gazu“, rekao je Blinken danas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Katara i ministrom spoljnih poslova Muhamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem, preneo je CNN.

Nedavne izjave izraelskih ministara finansija i nacionalne bezbednosti izazvale su gnev jer su se založili za raseljavanje Palestinaca.

Blinken se danas sastaje sa prestolonaslednikom Saudijske Arabije Muhamedom bin Salmanom u okviru posete regionu čije je cilj da se izbegne širenje sukoba Izraela i Hamasa iz Gaze.

On će potom doputovati u Izrael, a posetiće i Zapadnu obalu i Egipat. To je njegova četvrta poseta regionu od početka razornog rata 7. oktobra, a obuhvatila je i Tursku, Grčku, Jordan, Katar i Ujedinjene Arapske Emirate.

U Abu Dabiju je Blinken razgovarao s predsednikom Emirata Muhamedom bin Zajedom o situaciji u Gazi, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler, preneo je Frans pres.

Blinken je naglasio „važnost hitnog odgovora na humanitarne potrebe u Gazi“ i zahvalio Emiratima zbog „važnog doprinosa isporuci humanitarne pomoći civilima“, rekao je portparol.

Blinken je insistirao, rekao je portparol, „na potrebi da se spreči dalje širenje sukoba i ponovio posvećenost Vašingtona da se osigura trajan mir koji garantuje bezbednost Izraela i promoviše osnivanje nezavisne palestinske države“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here