Tanjug/AP
Državni sekretar SAD Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je puštanje petorice Amerikanaca iz zatvora u Iranu pozitivan korak i početak procesa za koji očekuje da će dovesti do njihovog povratka u SAD.

Blinken je rekao novinarima da su iz Stejt departmenta u četvrtak razgovarali sa petoricom Amerikanaca i da nema saznanja da ima drugih Amerikanaca koji su još uvek zatočeni u Iranu, preneo je Rojters.

Teheran i Vašington su postigli sporazum o razmeni zatvorenika i oslobađanju blokiranih iranskih sredstava, javio je juče AP.

Iranske vlasti su petoricu Amerikanaca iranskog porekla prebacile iz zatvora u kućni pritvor, kao deo sporazuma kojim će biti odmrznute milijarde dolara blokirane u Južnoj Koreji, saopštili su američki i iranski zvaničnici.

Sporazum je postignut nakon meseci pojačanih napetosti između dve zemlje, naveo je AP.

Iranski zvaničnici u Ujedinjenim nacijama potvrdili su za agenciju te uslove sporazuma, dodajući da transfer zatvorenika “označava značajan početni korak u primeni ovog sporazuma”.

Oni su takođe potvrdili da je sporazum uključivao šest do sedam milijardi dolara koji su zamrznute kao rezultat sankcija.

Iranska misija u UN je saopštila da će novac biti prebačen u Katar pre nego što bude poslat Iranu, ako sporazum bude realizovan.

Konačan transfer novca i konačno oslobađanje petorice pritvorenika očekuje se u narednih mesec dana, zbog komplikovane prirode finansijskih transakcija, rekli su zvaničnici.

Do dogovora je došlo u vreme velikog nagomilavanja američke vojske u Persijskom zalivu, uz mogućnost da se američke trupe ukrcaju i čuvaju komercijalne brodove u Ormuskom moreuzu, kroz koji prolazi 20 odsto svih pošiljki nafte.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here