EPA
Državni sekretar SAD Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da su SAD, pored razgovora o aktuelnom ratu Izraela i Hamasa, fokusirane i na planiranje za “dan sutra” u Pojasu Gaze i da je o tome razgovarao sa arapskim kolegama danas u Dubaiju.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta saopštio je da se Blinken sastao sa ministrima spoljnih poslova Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta, Jordana i Bahreina, zajedno sa predstavnicima Palestinske uprave, na marginama klimatske konferencije COP28 UN u Dubaiju.

Blinken je rekao da je danas sa zvaničnicima arapskih država razgovarao o budućnosti Pojasa Gaze, gde je Izrael nastavio napade nakon što je prekinuto jednonedeljno primirje sa palestinskim militantima Hamasa, prenosi Rojters.

On je dodao na kraju svog trećeg putovanja u region Bliskog istoka od 7. oktobra, kada je počeo aktuelni sukob Hamasa i Izraela, da su današnji razgovori bili fokusirani na trenutnu situaciju u Gazi, ali i na “dan nakon sukoba”, i kako stvoriti „dugotrajan i siguran mir“.

– Kako vidimo ono što se dešava u samoj Gazi? Kako se njome upravlja? Ko garantuje bezbednost? Kako da počnemo da obnavljamo? I što je najvažnije, kako da krenemo na put pravednog i trajnog mira. Za nas to mora da rezultira državom za Palestince – naglasio je Blinken.

Dodao je da mnogo toga “zahteva naporan rad, teške odluke, obaveze koje će razne zemlje morati da preuzmu”, očigledno misleći na očekivanja SAD da će arapski saveznici morati da pomognu u upravljanju bezbednošću Gaze u privremenom periodu, dok palestinske vlasti ne budu spremne da preuzmu, navodi Tajms of Izrael.

Osvrćući se na svoje diplomatske napore od početka rata, Blinken je naveo da je jedan od glavnih ciljeva njegovog prvog putovanja u region prošlog meseca bio da nagovori Izrael da dozvoli humanitarnu pomoć u Gazi, na šta je Tel Aviv kasnije pristao.

Cilj drugog putovanja, prema njegovim rečima, je bio da se unapredi humanitarna pauza u sukobu, koja bi omogućila da više talaca izađe i da uđe pomoć u palestinsku enklavu, što je postignuto ubrzo nakon njegovog odlaska.

Ciljevi trećeg putovanja, na kojem se trenutno nalazi, su da obezbedi oslobađanje dodatnih talaca, olakša ubrzanje većeg priliva humanitarne pomoći i obezbedi da Izrael preduzme akcije za zaštitu civila, tokom nastvaka svoje vojne operacije, saopštio je Blinken.

Tokom jučerašnjeg boravka u Tel Avivu, Blinken je rekao da je američka administracija trenutno fokusirana na saradnju sa partnerima kako bi se produžila pauza u borbama između Izraela i Hamasa i pozvao Izrael da stvori takozvane “bezbedne zone” za Palestince, pre nastavka sukoba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here