EPA
Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken, danas je tokom posete Turskoj izjavio da SAD rade “veoma intenzivno” na obezbeđivanju humanitarne pomoći za Pojas Gaze.

Blinken je potvrdio da su današnji razgovori u Turskoj bili fokusirani na “napore da se značajno proširi humanitarna pomoć za ljude kojima je potrebna” što je, prema njegovim rečima, pomoglo da se spreči eskalacija sukoba u regionu, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Blinken je proveo dva i po sata u razgovoru sa turskim ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom u Ankari, a njegov boravak je izazvao demonstracije na ulicama glavnog grada Turske.

Zbog straha od širenja sukoba u regionu Bliskog istoka, američki državni sekretar je poslednjih dana razgovarao o izraelskom ratu protiv Hamasa sa liderima Iraka, Izraela, Jordana i palestinske samouprave na Zapadnoj obali.

Blinken je rekao da Sjedinjene Države znaju za “strašan ratni danak” koji plaćaju palestinski civili – muškarci, žene i deca i izrazio je “zabrinutost”.

Zamoljen da objasni očigledan nedostatak konkretnog napretka u smanjenju civilnih žrtava i povećanju humanitarne pomoći u Pojasu Gaze, Blinken je rekao da SAD “imaju veoma konkretne načine da to urade”.

– Mislim da ćete videti u narednim danima da se ta pomoć može značajno proširiti – rekao je Blinken i potvrdio da je sa rukovodstvom Izraela razgovarao o stvarnim koracima u dopremanju humanitarne pomoći u Pojas Gaze, ali i o pristupu Izraela u ovom sukobu, prenosi Si-En-En.

Prema rečima američkog državnog sekretara, SAD su angažovane sa Izraelcima na konkretnim, praktičnim aspektima isporuke humanitarne pomoći.

– Ipak, jedan kritičan aspekt je napredak u pogledu talaca. To je nešto na šta smo takođe fokusirani – rekao je Blinken.

Razgovor Blinkena i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je kritikovao SAD zbog “neograničene podrške Izraelu”, nije zakazan, preneo je ranije danas Rojters.

Erdogan je oštro kritikovao ofanzivu Izraela u Gazi, nazivajući te akcije “zločinima protiv čovečnosti”.

Predsednik Turske je potvrdio da prekida komunikaciju sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, ali da Turska ne želi da prekine odnose s Izraelom.

U međuvremenu je Turska opozvala svog ambasadora u Izraelu, kako je navedeno, “zbog konsultacija”.

Ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan istakao je tokom današnjeg sastanka s američkim državnim sekretarom da je potrebno sprečiti Izrael da gađa civile i raseljava ljude u Pojasu Gaze i naglasio da je potrbno hitno proglasiti potpuni prekid vatre.

Kako prenosi agencija Anadolija, Fidan je Blinkenu rekao da je neprihvatljivo bombardiranje civilnih ciljeva i uništavanje infrastrukture u Pojasu Gaze.

– Turska i SAD saglasni su oko potrebe da se spreči stradanje civila u Gazi, potrebe dostave humanitarne pomoći i rešenja o dve države. Tokom današnjeg sastanka istaknuta je i potreba zajedničkog rada na rešenju dve države – rekao je neimeovani izvor turske agencije.

2 COMMENTS

  1. Pre bih tvrdio da ubrzano rade na potpirivanju vatre i iseljavanju Palestinaca kako bi njihovi kucni ljubimci dobili ceo pojas Gaze

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here