Tanjug/AP
Državni sekretar SAD Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas u Kairu da se protivi izraelskoj ofanzivi na Rafu u Pojasu Gaze i da bi velika vojna operacija u tom najjužnijem gradu palestinske enklave bila “greška”.

Blinken je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa egipatskim ministrom spoljnih poslova Samehom Šukrijem, rekao da je planirana izraelska ofanziva “nepotrebna”, navodeći da “postoji bolji način da se izbori sa tekućom pretnjom koju predstavlja Hamas”.

Komentarišući razgovore u Kataru o pauzi u sukobima u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca, Blinken kaže da se smanjuju prepreke za postizanje dogovora, objavio je Tajms of Izrael.

SAD nastavljaju da se zalažu za postizanje sporazuma u Dohi, rekao je Blinken, navodeći da je teško doći do dogovora, ali da veruje da je još moguće.

Blinken je istakao da veoma dobro napreduje sporazum o normalizaciji odnosa između Izraela i Saudijske Arabije. On je rekao da ne može da odredi vremenski okvir kada će biti postignut taj sporazum.

Blinkenova šesta poseta regionu Bliskog istoka od početka rata u Pojasu Gaze, odvija se paralelno sa pregovorima koji se vode u Kataru o pauzi u sukobima u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca. Međutim, malo je naznaka će dogovor u Dohi ubrzo biti postignut, prenosi Rojters.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here