Kosovo Online

Vozači kamiona sa srpskim registarskim oznakama kojima nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju blokirali su, drugi dan zaredom, magistralni put koji od Prokuplja vodi ka administrativnom prelazu Merdare.

Blokirani Jarinje i Brnjak

Od Kraljeva do prelaza Jarinje ukupno je 700 kamiona koji sa robom čekaju da prođu ka južnoj pokrajini. Jedan od organizatora te blokade Dejan Milošević je objasnio da kamioni i autobusi sa kosovskim i stranim tablicama i dalje ne mogu da prođu, dok putnički automobili normalno idu. Bilo je kaže, u noćnim satima u utorak, dosta pokušaja da prođu, ali su se svi vratili.

Blokirani su putevi i ka prelazima Jarinje i Brnjak, zbog mere Prištine o obustavi ulaska srpske robe i kamiona sa registarskim oznakama Srbije na KiM, ali i zbog podrške Srbima u južnoj pokrajini. Kamioni iz pravca KiM sa RKS tablicama, se vraćaju, jer ne mogu u centralnu Srbiju.

Vozači kamiona, kako navodi Kosovo onlajn, kažu da su se odlučili na meru blokade, jer od prošle srede stoje na prelazu Jarinje, a svakog 10. u mesecu je vreme za plaćanje poreza. Oni su naglasili da blokada nema nikakve veze sa politikom, da na Jarinju pored Srba, čekaju i muslimani i Albanci, i da su u pitanju egzistencija i opstanak, jer imaju porodice koje treba da prehrane. Smatraju da je hitno potrebno da se Priština i Beograd dogovore i vrate u normalu život građana.

Kfor ne reaguje

Ekonomski stručnjak Kostadin Pušara kaže za “Vesti” da je ovakav potez Aljbina Kurtija novi u nizu okrutnih prema građanima srpske nacionalnosti na severu KiM, ali da se što se ekonomske štete tiče, ona za Srbiju nije velika.

– Nije naneta šteta samo Srbima, već i Albancima, jer će i oni oskudevati i plaćati namirnice više. Tamo je veliki šverc na delu, a i roba koju uvoze je skuplja od one koja dolazi iz Srbije – pojašnjava naš sagovornik.

Premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti, prema rečima predsednika Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljka Odalovića u kontinuitetu pokušava da kriminalizuje Srbe i nema nameru da stane, a sve radi u prisustvu Kfora koji to odobrava.

– Kurti i dalje govori da će ovako raditi dok sve kriminalce, kako on kaže, ne istrebi odnosno ne pohapsi. Očigledno je da je napravio malo širi spisak od ovog koji je realizovao. On ima svoj cilj i pravac po kome postupa, međutim ne bi mogli da uđu i izazivaju incidente, a da Kfor to ne dozvoli – rekao je Odalović za RTS i dodao da Kfor mora da naredi povlačenje specijalnih jedinica sa severa KiM, jer one svakodnevno izazivaju incidente i pokušavaju da izazovu šire sukobe.

Podriva SAD i EU

Premijer Kosova Aljbin Kurti postigao je ono što se u američkoj politici smatra nemogućim ujedinio je političare Demokratske i Republikanske stranke, piše evropski “Politiko’.

– Nažalost po Kurtija ujedinio ih je u stavu da je kosovski lider tvrdoglav i ponekad bezobziran političar koji podriva zajednički napor SAD i EU da postignu trajno rešenje za mir između Kosova i Srbije – piše ‘Politiko”.

Nepotrebna napetost

U Prištini obilje kritika na račun Aljbina Kurtija i njegovih poteza.

Predsednik DPK Memlji Krasnići je, kako prenosi Siri rekao da je Kurti počeo da pravi greške od početka vladavine, pošto za njega proces dijaloga nije bio prioritet, već ga je tretirao samo za unutrašnju političku potrošnju na Kosovu. Član Socijaldemokratske inicijative Zafir Beriša rekao je da je nepotrebna napetost situacije na severu Kosova rezultat vlade koju vodi Kurti, prenosi Teve 1. Naveo je i da se samo u diktatorskim sistemima ljudi ponašaju onako kako se ponaša Kurti.

Boli nas progon

Svakodnevna hapšenja na severu Kosmeta bolno su pogodila srpski narod južno od Ibra. O tome nam svedoči profesorka srpskog jezika Olivera Radić, koja predaje u gimnaziji Orahovac.

– Mi Srbi koji živimo južno od Ibra, teško preživljavamo sve ovo što se dešava sa našim narodom na severu. Dok je sever bio zdrav imali smo leđa, zaštitu, sada nam je sve mnogo neizvesnije, teže. Sve nam je na severu i bolnica u Kosovskoj Mitrovici, jako smo vezani za njih – kaže profesorka Radić u izjavi za “Vesti”.

Ona objašnjava da ih boli svaki napad na Srbe na severu i da sve teško doživljavaju.

– Bol svakog deteta koje je povređeno, bol svakog uhapšenog Srbina boli nas jako, jer mi smo jedno biće. Naša bol je zajednička.

Sva dešavanja na severu Kosova i Metohije nas bole, ovde kod nas ispisuju grafite, zastrašuju nas svakodnevno – poručuje profesorka.