Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ulazak jednog od tehnoloških džinova iz Silicijumske doline, kompanije Epl, u novi biznis sa elektrovozilima počeo je odbijanjem Ilona Maska i njegove “Tesle” da se udruži sa nesigurnim projektom totalnog novajlije u auto-industriji. Naime, Epl bi da realizuje zamisao svojih inženjera o vozilu robotu (projekat Titan), odnosno automobilu kojem nije potreban vozač jer će ga voditi samo sopstvena navigacija.

Gazde Epla nisu odustale zbog te “korpe” i užurbano nastavljaju da pronađu nekog proizvođača koji bi prihvatio njihovu ponudu za saradnju. Nemački mediji su upravo izvestili da postoji mogućnost da se BMW dočepa tog posla sa Amerikancima.

U međuvremenu je Epl propao i kod južnokorejske kompanije Hjundai koja zbog plasmana svojih modela automobila na struju, po svoj prilici ne želi konkurenciju u sopstvenom dvorištu. Ponuda koja kruži svetom i dalje izaziva veliku pažnju poslovnog sveta, ali i medija jer se očito “iza brda” valja nešto polupoznato, a ipak revolucionarno, mada i drugi užurbano rade na takvim vozilima .

Amerikanci su “nacrtali” ovakve uslove za mogućeg kooperanta. Da taj partner bude globalni proizvođač, pritom dovoljno stručan za izradu E-automobila. Kažu da je lista kandidata duga. Analitičari u oblasti automobilske industrije pominju kao učesnike u ovoj trci od koje bi najviše koristi imali Amerikanci – kompanije Ford, Dženeral motors, Nisan i najnovijeg džina “STELANTIS” (nastalog spajanjem FiatKrajslera, Opela i francuskog konzorcijuma PSA Pežo- Sitroen).

U ovo se tehnički uklapa i neizbežni svetski lider u proizvodnji automobila folksvagen, čiji su šefovi otvoreni prema saradnji sa drugima u oblasti razvoja softvera za automatsko upravljanje vozilima, a kao njihov mogući partner već je spominjan Majkrosoft. To je najavljeno prošlog četvrtka, pa mediji zaključuju da su ovim zalupljena vrata za saradnju sa Eplom.

Tako je sa nemačke strane ostao još samo BMW, jer je Dajmler otpao. Poznavaoci prilika u ovoj branši najviše tipuju baš na bavarsku kompaniju za koju kažu da je inovativna, brza i fleksibilna, a ima u salonima i dva dokaza – elektrovozila i-3 i i-8. Međutim u centrali BMW niko nije komentarisao ovakve nagoveštaje saradnje sa Amerikancima uz napomenu da se oni nikada ne izjašnjavaju o tržišnim i medijskim nagađanjima.

Onaj ko se prihvati saradnje sa ovim američkim koncernom iz sasvim druge branše sigurno će imati dosta muka da ispoštuje sve zahteve koji bi bili uneti u ugovor o kooperaciji. Proizvođač ajfona važi za beskompromisnu firmu opsednutu kontrolom svojih proizvoda i pritom fiksiranu najviše na profit. Uz sve to, kažu da nerado dele svoje znanje, podatke i profit sa drugima.

Najvrednija svetska kompanija

Iako nemaju naftna i gasna polja, Epl je najvrednija kompanija na svetu. Koliko je velika govori podatak da je ukupna vrednost njenih akcija nešto manja od bruto nacionalnog proizvoda Kine. Epl je 19. avgusta 2020. godine napravio istoriju, postavši prva kompanija ikada koja je prešla vrednost od 2.000 milijardi dolara, vrednija više i od Aramka i od kineske državne naftne kompanije.

Prema poslednjim podacima, vrednost Epla je 2.420 milijardi dolara.