Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Garsonjera od 20 kvadrata u centru Beograda u ponudi je na sajtovima za nekretnine po ceni od neverovatnih 100.000 evra, odnosno 5.000 evra po kvadratnom metru, dok je kod Vukovog spomenika stan od 22 kvadrata tek nešto jeftiniji i može se pazariti za 90.000. Garsonjera “Kod Vuka” i nije tako skupa ako u naselju Belvil, u Novom Beogradu, 32 kvadratna metra košta 147.000 evra. Može se reći da su u ponudi najmanji stanovi najskuplji, što potvrđuje podatak da je, u proseku gledano, kvadrat garsonjere u Beogradu sa 2.453 evra po metru kvadratnom, skuplji od kvadrata jednosobnog stana koji iznosi 2.334 i dvosobnog (2.444 evra). Vrednost svih nekretnina, a naročito manjih ne raste samo u srpskoj prestonici već i u ostalim većim gradovima Srbije.

Manje dažbine

Mali stanovi su u deficitu i zato su skupi, pojašnjava za “Vesti” Goran Jovanović, vlasnik agencije Astra rent nekretnine kako je došlo do trenda da “što je manja stambena jedinica to je veća njena cena”.

– Činjenicu da nekretnina male kvadrature nema dovoljno na tržištu koriste vlasnici tih stanova da podignu cene – priča Jovanović i ističe da je daleko precenjen kvadrat u centru prestonice od 5.000 evra.

Tačne su, kaže naš sagovornik, priče da ćete garsonjeru platiti više, ali će mesečne dažbine za nju biti manje, ali smatra da svako treba da napravi svoju računicu jer su, na primer, traženi za izdavanje i isplativi za kupovinu i dvosobni stanovi.

Generalno su cene svih nekretnina u Srbiji više u odnosu na period od pre godinu dana. Najviše u Novom Sadu, gde su stanovi skuplji za više od 600 evra po kvadratu, u Kragujevcu blizu 400, a u Pančevu za 330.

U ponudi agencije Solis nekretnine u Novom Sadu garsonjera od 21 kvadrata na lokaciji Socijalno, nadomak centra grada, košta 67.450 ili 3.211,90 po m2, a od 27 kvadrata u Bulevaru Evrope, čak prilično udaljenom od centra 70.560 evra. U tom Bulevaru je, prema podacima portala Imovina.net na osnovu oglasa objavljenih na njihovom sajtu, prosečna cena stana bilo koje kvadrature 2.169 evra za kvadrat. U Podbari, blizu centra, kvadrat garsonjere se u oglasima kreće od 2.100 do 2.500 evra, dok u naselju Nova detelinara idu i na 2.800 evra.

Ne gube vrednost

Ivan Radulović, direktor prodaje agencije Solis nekretnine kaže za “Vesti” da prodajne cene garsonjera treba uzimati okvirno jer se prilikom oglašavanja navedu cene više za 1.000 do 3.000 evra od one po kojoj prodaju.

– Cene garsonjera u Novom Sadu se kreću oko 2.500 evra po kvadratu i prodaju se bez problema i vrlo brzo – pojašnjava on.

Garsonjere uglavnom, kako kaže, kupuju roditelji deci, zatim oni koji bi da ulože novac u nešto isplativo, ali i ljudi koji bi svoj krov nad glavom.

– Roditeljima čije dete odlazi na studije u Novi Sad više se isplati da kupe mali stan, jer su drastično skočile mesečne kirije koje vlasnici traže za iznajmljene stanove. Osim njih, garsonjere kupuju i oni koji nameravaju da ih izdaju, pa ulažući tako svoj novac, čuvaju ga od gubitka vrednosti. Čak i ako ne nađu stanare par meseci, dažbine za garsonjeru su im 30 do 80 evra, što je daleko manje nego za veće stanove gde idu i na 200, pa čak i na 300 evra. Tu je i treća kategorija ljudi, koji zbog malih mesečnih primanja ne mogu da uzmu veći kredit od 55.000 do 60.000 evra, koliko košta garsonjera – navodi Radulović.

Naš sagovornik ukazuje da je prednost garsonjera da one ne gube tek tako na vrednosti, pa vlasnik može da je proda za dve do pet godina po istoj ceni po kojoj je kupio.

Prostor za mlade

Stručnjak za nekretnine Kaća Lazarević kaže da su mali stanovi bili skupi i pre pandemije korone i masovnijeg dolaska Rusa u Srbiju.

– Malih stanova je malo na tržištu nekretnina, pa zato garsonjere dostižu cenu i od 100.000 evra – kaže ona za “Vesti”.

Stanove male kvadrature, prema njenim rečima, kupuju mladi bračni parovi ili roditelji deci.

Rusi iznajmljuju

Goran Jovanović demantuje kuloarske priče da su kupovne cene stanova podigli potražnjom Rusi koji od početka sukoba u Ukrajini i sankcija Rusiji masovnije dolaze u Beograd.

– Građani koji dolaze iz Rusije nam traže stanove, ali ne za kupovinu, već u zakup i na određeno vreme – kaže Jovanović.

Novogradnja “skače”

Da cene nekretnina rastu nedavno je potvrdio i Republički zavod za statistiku, čiji podaci ukazuju da je kvadrat novogradnje u Srbiji u prvom polugodištu 2022. prosečno bio 200.989 dinara, ili 1.717 evra, što je 11,7 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

– Cene su od 53.424 dinara, (456 evra) po m2 u Bujanovcu do 418.371 dinar (3.575 evra) na Savskom vencu u Beogradu – navodi RSZ, uz napomenu da se po visokim cenama izdvajaju Čajetina, Novi Sad, Vrnjačka Banja, Zrenjanin, Medijana Niš, Pančevo, Šabac, Negotin, Užice i Čačak.