Foto: MN Press
Bogdan Bogdanović

Bogdan Bogdanović je u tradicionalnom izboru novinara i stručnjaka proglašen za najboljeg srpskog košarkaša 2023! Bogi je poneo ovo laskavo priznanje u godini u kojoj je Srbija proslavila vek košarke, i to treći put u karijeri, jer je laureat je bio 2017. i 2019. Sjajni bek je imao najjaču moguću konkurenciju u liku Nikole Jokića, koji se minule godine okitio trofejom NBA šampiona, rušivši usput sve moguće rekorde i pomerajući granice. Ali, žiri je u fokus stavio nešto drugo. Srbija je u septembru 2023. u Manili osvojila svetsko srebro. Obezbedila je tako direktan plasman na Olimpijske igre, a najbolji, pravi lider sa kapitenskom trakom bio je upravo Bogdanović. Odigrao je fantastičan turnir i zasluženo bio izabran u najbolju petorku turnira!

Setimo se, “Orlovi” su sa skromnim ambicijama otišli put Azije. Malo ko je verovao u njih posle otkaza Jokića, Micića i Kalinića, ali naši momci su zadivili planetu, pa je “kraljica igara” opet bila glavna vest na sportskim stranama, a škole košarke opet proradile punom parom.

– Hvala svima koji su glasali za mene. Ogromna je čast dobiti ovo priznanje – poručio je Bogdanović video porukom iz Atlante.

Rođen u Beogradu 18. avgusta 1992. Odrastao je u Mirijevu, a prve košarkaške korake napravio je u malom prestoničkom klubu Žitko basket, u kojem je brzo napredovao i nagovestio velike domete. Nastavio je u Partizanu, gde je pod vođstvom Duška Vujoševića zablistao i skrenuo pažnju najvećih evropskih klubova. Usledila je pečalba, tri godine u Fenerbahčeu, a u poslednjih šest sezona Bogdan sa ogromnim uspehom igra u NBA, Sakramentu, pa Atlanti.

Kada je reprezentacija u pitanju uvek se odazivao, osim kada bi se povreda isprečila. U dresu “Orlova” na najvećim takmičenjima debitovao je 2014. na SP i odmah osvojio srebro, a isti uspeh je postigao još tri puta: OI 2016, EP 2017 i SP 2023.

Bogdanu, igranje za Srbiju, nije posao ili obaveza, već privilegija. Ličnim primerom je pokazao šta reprezentacija treba da bude – mesto na kojem se deli sreća i tuga sa saigračima i uvek daje sve od sebe. Pristupom dresu sa državnim grbom budi iskru u očima klinaca koji će uzeti basketaru u ruke i krenuti do najbližeg koša, uzvikujući njegovo prezime kada probacuju loptu kroz mrežicu. Mladima su potrebni pravi uzori, ljudi koji svojim primerom pokazuju šta znači težak rad, odricanje i patriotizam. Iako ga je trener Duško Vujošević kritikovao da je karijeru započeo na splavovima, Bogdan je brzo shvatio šta je mu je potrebno da bi nesporan talenat pretočio u vrhunski kvalitet.

Otac Dragan i majka Koviljka su iz Crne Gore, odakle su došli u Beograd kako bi Bogdanu i sestri Bojani obezbedili bolje uslove za obrazovanje i napredak. Bogdanović svoj privatni život čuva od očiju javnosti, ali nije tajna da je miljenik ženskog pola.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here