As Sakramenta dao 183 poena na osam utakmica Srbije u Kini, najviše na Mundobasketu, a u šest je bio naš najefikasniji igrač.

U porazu Australije u meču za treće mesto njena uzdanica bek Peti Mils je postigao 15 poena. Tako je završio takmičenje s ukupno 182, jedan manje od našeg najboljeg igrača na Svetskom prvenstvu. Bogdanovića je mogao da ugrozi još samo veteran Luis Skola, junak Argentine, ali samo ako bi u finalu protiv Španije dao 49. “Crvena furija” ga je ukrotila. Dao je tek osam, šest iz slobodnih bacanja.

U najboljoj petorci s Bogdanovićem su i Evan Furnije (Francuska), Riki Rubio (Španija), Mark Gasol (Španija) i Skola.

Košgeterski učinak Bogdanovića bio je sledeći: u prvom delu dao je 24 poena protiv Angole, 17 protiv Filipina, a 31 protiv Italije; u drugom krugu samo pet protiv Portorika (tada šut iz igre 1-8), a 26 u porazu protiv Španije; zatim 21 u četvrtfinalu s Argentinom, 28 u prvoj utakmici razigravanja za plasman protiv Amerikanaca, a 31 protiv Čeha u meču za peto mesto. Naš najefikasniji igrač nije bio samo protiv Portorika (Bjelica 18) i Filipina (Bjelica 20).

Na prethodnom mundobasketu, u Španiji 2014, Bogdanović je bio drugi najbolji strelac sa 127 poena na šest utakmica. Najviše je tada postigao španski centar Pau Gasol – 140.

U istoriji svetskog prvenstva dvaput je Jugoslavija imala najefikasnijeg igrača. Dražen Dalipagić je 1978. dao 202 poena, a Dragan Kićanović četiri godine kasnije 190.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here