J. Gajeskov
VASKRS U NOVIM OKOLNOSTIMA: Protojerej Saša Čolić

Srbi širom sveta, kao i drugi pravoslavni hrišćani, pripremaju se da obeleže najveći hrišćanski praznik – Vaskrsenje Hristovo. Ove godine, međutim, svi se suočavamo sa pandemijom korona virusa usled koje je najveći broj svetinja zatvoren.

Kako će proteći ovogodišnje obeležavanje pravoslavnog Vaskrsa u prvoj srpskoj svetinji podignuta na tlu Australije, rekao nam je starešina ove naše svetinje, protojerej Saša Čolić.
– Crkva Svetog Save u Flemingtonu, kao i ostala mesta javnog okupljanja koja prema mišljenju Vlade Australije nisu od životnog značaja za građane, i dalje ostaje zatvorena za prisustvo vernika tokom bogosluženja. Ista zabrana važi i za crkveno imanje i parohijski dom. Toga radi, sva bogosluženja koja se inače odvijaju prema uobičajenom rasporedu, u ovom periodu vrše se uz učešće samo dvoje pojaca neophodnih za obavljanje službe, što je jedini dozvoljeni kriterijum za prisustvo bilo koga drugog osim sveštenika na službama. Proizvoljno ublažavanje ove mere Vlade nećemo uzimati na sebe, jer ne želimo da ugrožavamo interese Crkve i samih njenih pripadnika, a poznajući naše parohijane, ništa manje ne očekujemo ni od njih – kaže protojerej Čolić.

Vernici će ponovo moći u hramove tek kad pandemija prođe

Sveta tajna

Kako održavate vezu sa parohijanima i vernicima u ovim teškim vremenima?
– Na internet stranici naše Crkve saintsava.org.au su od početka zabrane bivale postavljene molitve službe Jutrenja za svaku nedelju Posta, koje su vernici mogli sami da čitaju u svojim domovima. Ove molitve nisu deo Svete Božanstvene Liturgije, nisu sveta tajna, pa su zato stavljene na raspolaganje svima. Svetu Liturgiju nismo prenosili i nećemo to činiti ni za Vaskrs, ne zbog tehničkih zahteva koji su u današnje vreme svima lako ostvarivi, nego zato jer se radi o Svetoj tajni u kojoj se može učestvovati samo direktnim i aktivnim prisustvom. Bez toga, gledanje i slušanje onoga što se u nekom hramu događa u vreme vršenja Svete Liturgije nije i učešće u Svetoj Tajni i kosi se sa samim smislom vršenja Liturgije. Takođe, na većem delu službe koji se zove Liturgija vernih, nije dozvoljeno prisustvo nepravoslavnih, pa je i to značajan razlog za odluku da se služba ne prenosi. Za jedini prihvatljiv razlog prenosa Svete Liturgije koji bi bio pedagoški, tj. uz bogoslovsko objašnjenje svakog dela samog bogosluženja, u ovom trenutku nemamo potrebne kapacitete. Umesto toga, dokle traju ove nesvakidašnje okolnosti, svima smo učinili dostupnim ono što je najbitnije, primanje Svete Tajne Pričešća. Dakle, ne odustajemo od onoga što je od životnog značaja za nas kao pravoslavne hrišćane, a to je organsko i telesno sjedinjenje sa samim Bogom kroz primanje Svetog Tela i Krvi Sina Božijeg, Bogočoveka Hrista.

Pričešća u domovima

Protojerej Čolić dodatno objašnjava:
– Umesto u hramu, i kao vrhunac vršenja Svete Liturgije, u ovim izuzetnim okolnostima vernike pričešćujemo po njihovim domovima. Svi koji su izrazili želju da tako prime Svetinju nad Svetinjama nisu bili uskraćeni. Vlada nam je ostavila tu slobodu, i tako će biti sve dok nam ponovo ne odobri sabiranje u našem hramu. Paljenje sveća i privatne molitve u Crkvi za sada mogu i da sačekaju, jer, složićemo se sa civilnim vlastima, one ipak nisu od životnog značaja za istinske Hrišćane – kaže naš sagovornik.
– Sa naše strane – nastavlja protojerej Čolić – na svakoj Svetoj Liturgiji se molimo za one koji su oboleli u našoj otadžbini, kao i za one koji su se upokojili usled bolesti, kao što je naš nekadašnji Episkop od blažene uspomene Vladika valjevski Milutin. Molimo se za sve u diptihu naše Crkve, za sve koji su nam dostavili imena za vađenje čestica na Proskomidiji, ali i za mnoge kojih se sećamo zbog njihove ljubavi i privrženosti Trojičnome Bogu, Svetome ocu našem Savi i našoj Crkvi i koji i sada nalaze načina da nesebično pomažu našu Crkvu. Tako će biti i na Vaskršnjoj Liturgiji, koju ćemo služiti takođe i na Vaskršnji Ponedeljak i Utorak. Neka se On koji je nesmestiv u Vaseljenu, sam Gospod Hristos, i opet javi među nama kao pobeditelj smrti i iskupitelj svih naših lutanja i promašaja. Neka nas slabe i smrtne sjedinivši sa sobom preporodi i oboži, da u nepresušnoj radosti proslavljamo ime Njegovo, u vekove vekova! – rekao je za „Vesti” otac Saša.
Na kraju da dodamo da otac Saša Čolić vernike pričešćuje po njihovim domovima. Svi koji su izrazili želju da tako prime Svetinju nad Svetinjama nisu bili uskraćeni, i tako će biti sve dok Vlada ne odobri ponovo sabiranje u našem hramu u Flemingtonu.

NASTARIJA SRPSKA CRKVA NA PETOM KONTINENTU: Crkva Svetog Save

Molitve dostupne

Pitamo oca Sašu šta se trenutno nalazi na crkvenoj stranici flemingtonskoj?
– Na našoj internet stranici se sada nalaze molitve svih bogosluženja Strasne Sedmice. One su svima dostupne i vernici mogu čitajući iz ove riznice crkvene poezije doživeti barem deo nenadmašne lepote bogosluženja. Ovim, pre svega molitvenim činom, svako može učiniti što je do njega da uznese svoju dušu u susret Gospodu Hristu i Njegovom slavnom Vaskrsenju. Pored toga, za ovaj period do Vaskrsa, najtoplije preporučujemo film u produkciji manastira Visoki Dečani “Pobedilac Smrti”, o Strasnoj Sedmici i Vaskrsenju Hristovom, koji se takođe može gledati preko naše internet strane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here