O.Đ.
Članovi SZF sa monahinjom Efrosinijom

Svesrpska zajednica Francuske (SZF) se zahuktala, a glasno ističu da ih proleće motiviše na akcije. Na primer, udruženo i složno navalili su na vaskršnje bojenje jaja. Predsednica Slađana Stamenović je okupila četvrdesetak članova.

– Bojili smo jaja za svakog člana Zajednice, mnogo nas je, neki su ovih dana otišli u maticu, a koristim priliku da pozovem zemljake da nam se pridruže. Mi smo veselo društvo, relaksirano, putujemo, gostimo se, pevamo i ništa nam nije teško – u dahu nabraja čelnica Slađa.

I ovo je dodala:

– U organizaciji vaskršnje akcije mnogo su mi pomogli Dara, Dejan i članovi KUD Kozara.
Bez obzira na godine, čin bojenja jaja svakome predstavlja veliko zadovoljstvo, verovatno iz podsvesnog putovanja u dane detinjstva.

A da li su se tom poslu mogli umoriti članovi SZF? Mislili su i na takav razvoj događaja, pa su sami sebi priredili posnu gozbu, a iako u tom danu tuge i tišine nije preporučljivo, ipak se srknuo poneki gutljaj vina.

– Svim bivšim, sadašnjim i budućim članovima SZF šaljemo čestitku “Hristos vaskrse”. Isto upućujemo i svim srpskim udruženjima celog sveta. Pozdravljemo i diplomate naše ambasade u Parizu, kao i Francuze koji nas poštuju i mi njih – poruka je Slađina.

A ni to nije sve. Kako članovi SZF savesno neguju tradiciju i ove godine su posetili ruski manastir Lesne gde ih dočekuju kao rod najrođeniji i sa željom da tako traje unedogled.

I tu je, na postliturgijskoj trpezi, bilo sve posno, monahinje su se pobrinule da bude mnogo ukusno, a među njima lepo se snašla naša mati igumanija Efrosinija koja je tim povodom doputovala iz Srbije.

– Osećali smo se kraljevski – puna je hvale predsednica Slađa.

Nastavak ovog prijateljstvom bogatog dana odvijao se u Žizoru gde naši Parižani redovno obiđu mesnu katedralu i zamak i tek sa zalaskom sunca krenu domu svom.

Pun autobus

Šofer autobusa je Mića, a verni pratioci su mu Ljiljana Cvetković, Slađa Stamenović, Mica Marković, Ljiljana Ignjatović, Tanja Gmitrović, Sloba Đekić, harmonikaš je Željko, uz njega Nataša, Miroslav, Valina, Mikan, Sloba, Filip, Gordana, mala Dragica, Dragana, Plana, Sneža, Marija, još jedna Mica i Ljilja, pa mala Mira, Ljuba, Dušica, Novka, Ankica, Nena, Rada, Mila, Radica, Toma, Goran, Kosara, Aca, Milena, dva Dragana…

Izvor:
O.Đ.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here