pixabay.com

Svake godine kardiovaskularne, bubrežne i metaboličke bolesti ubiju oko 20 miliona ljudi. Da bi se tome stalo na put, lekari različitih specijalnosti moraju da deluju udruženo, poruka je sa Evropskog kongresa kardiologije održanog u Parizu.

Bolesti srca i krvnih sudova su ubica broj jedan u svetu. Svet se protiv njih bori prevencijom i novim naučnim otkrićima. Predstavili su ih u Parizu. Oko 30.000 lekara iz 150 zemalja.

– Revolucionarno na ovom kongresu, a ja sam već poslednjih 25 godina svake godine na ovom kongresu. Ove godine mi je bilo 20. predavanje po pozivu i prvi put smo sada dobili jednu validnu i snažnu naučnu informaciju koja nam kaže da lek koji je do sada bio namenjen lečenju šećerne bolesti pomaže da se uspori i spreči srčana slabost, a da šećer uopšte nemate – istakao je prof. dr Arsen Ristić, kardiolog Kliničkog centra Srbije.

– Srčana slabost znači da vaše srce nema dovoljno snage da pumpa krv koja je potrebna organizmu i to dovodi do niza problema. Česta je kod pacijenata sa dijabetesom tip 2 i taj problem je dugo bio neprepoznat – je dr Danilo Verge iz Švedske.

Iza novih otkrića stoji jača veza kardiologa i endokrinologa.

– Moramo da napravimo bolju saradnju, kako pacijenti ne bi čekali mesecima na pregled kod kardiologa, endokrinologa. Moramo da budemo efikasniji – istakao je prof. dr Semi Hadad, francuski endokrinolog.

– Svi znamo da je dijabetes faktor rizika za nastanak srčanog i moždanog udara, srčane slabosti… – podsetio je prof. dr Mihail Kosiborod, kardiolog iz Sjedinjenih Američkih Država.

A svake godine od posledica šećerne bolesti umre oko četiri miliona ljudi.

– U Italiji smo izračunali da je za godišnje lečenje pacijenta koji ima dijabetes i bolest srca, potrebno oko 10.000 evra. Kardiolozi, endokrinolozi i mi, ekonomisti, zaključili smo da je rešenje rano otkriće bolesti. Tako bi pacijenti imali kvalitetniji život, a troškovi bi bili manji – kaže ekonomista iz Italije Frančesko Saverio Manini.

I u Srbiji su bolesti srca i krvnih sudova ubica broj jedan, a dijabetes ima oko 710.000 ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here