EPA/ATEF SAFADI

Bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je za albanski portal Faksveb da pitanje korekcije granice između Kosova i Srbije nije bila njegova ideja.

Kako prenosi Gazeta Ekspres, Bolton je na posredan način priznao da je bio upoznat sa tom idejom, za koju je rekao da je ideja predsednika Kosova i Srbije.

– U slučaju Kosova i Srbije postojale su indikacije još 2018. da su lideri hteli da to pitanja reše, jer su videli da ne mogu da ostvare stvarni nezavisni ekonomski razvoj i stabilnost dok se njihovi odnosi ne normalizuju. Bilo je to vrlo kontroverzno unutar tih država, ali se meni učinilo da je to vredno napora. Jedna od stvari o kojima su razgovarali bila je mogućnost razmene teritorija – rekao je Bolton.

Bolton je rekao da je ovakva ideja dočekana sa gnušanjem od strane Nemačke, Zapadne Evrope, ali i u pojedinim delovima Balkana.

– Moja ideja nije razmena teritorija, ali lideri Kosova i Srbije su to tražili. Mislio sam da se moraju preduzeti određeni koraci na Balkanu i u Istočnoj Evropi. Prvo, da se smanji ruska uključenost. Na Balkanu sam rekao da opasnost ostaje sa nerešenim sporovima, to je plodno tlo za nekoga ko može da stvori sukobe – istakao je Bolton.

5 KOMENTARA

  1. Ideja Podele KiM,
    Nije bitno cija je ideja, ali je DOBRA u ovim okolnostima. KiM kao pokrajina sada nema granice, izuzev ovih nametnutih od strane albanca i medjunarodne zajednice. Podela KiM na Srpski i Albanski deo bez rata je sjajna ideja. Sve druge opcije vode u rat i na kraju ce se opet zavrsiti podelom KiM, ali sa mnogo zrtava. Predsednik Vucic, vodi dobru politiku, jer posle podele KiM nema nameru da prizna albanski deo kao nezavisnu drzavu. KiM ostaje pokrajina ali ce biti nesto manja. Sta je tu lose?

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime