Bomba u Moskvi delo 17-godišnje udovice

0

Dženet i Umalat

 

"Dženet Abdurakmanova, 17-godišnja udovica pobunjeničkog militanta Umalata Magomedova, ubijenog u specijalnoj akciji 31. decembra prošle godine identifikovana je kao jedna od žena koje su aktivirale pojas sa eksplozivom u moskovskom metrou", piše "Komersant", citirajući istražne organe u Dagestanu.

 

Dnevnik je objavio fotografiju para na kojoj je mlada devojka obučena u crno sa velom preko mladolikog lica u zagrljaju mladića, a oboje drže pištolj. Međutim, nije jasno da li su ovo dvoje bili zvanično venčani, jer se na fotografiji ne vidi da Umalat Magomedov nosi venčani prsten.

 

Magamedov i njegova udovica Dženet upoznali su se preko Interneta kada je imala 16 godina, a posle prvog susreta on ju je gotovo na silu odveo od kuće, navodi list.

 

Umalat Magomedov, poznat po nadimku "Al-Bara" blizak je lideru pubunjenika Dokuu Umarovu, koji sebe naziva "emir sa Kavkaza". Umarov je preuzeo odgovornost za napade u Moskvi u video-snimku koji je objavljen pre dva dana.

 

Magomedov je ubijen 31. decembra u Kasavjurtu, na zapadu Dagestana u razmeni vatre sa policijom. Prema jednoj verziji istrage, mlada žena je posle pogibije supruga pala pod ideološki uticaj vehabista koji su je ubedili da se žrtvuje kako bi osvetila ubistvo supruga.

 

"Komersant" navodi da identitet druge žene samoubice još nije formalno poznat, ali da je najverovatnije reč o ženi poreklom iz Čečenije, koja se zove Marka Ustarkanova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here