pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tajvan je prijavio novu aktivnost kineske vojske tokom noći u blizini ostrva, tokom koje su kineski ratni avione prelazili srednju liniju Tajvanskog moreuz, prenosi Rojters.

Oko 19.30 časova u četvrtak uveče po lokalnoim vremenu, kod severnog i centralnog Tajvana, ali i na jugozapadu ostrva, uočeni su lovci Su-30, J-10 i J-11, bombarderi H-6 sposobni da nose nuklearno oružje, ali i avione za rano upozorenje, saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane.

Trinaest od tih letelica prešlo je srednju liniju Tajvan, ili područja u njenoj blizini i zajedno sa kineskim brodovima sprovodilo je aktivnosti u okviru “patrola zajedničke borbene gotovosti”, navodi tajvansko ministarstvo i dodaje da je Tajvan poslao svoje snage da nadgledaju.

Tokom proteklog meseca, Tajvan je prijavio još najmanje četiri slična velika naleta kineskog vazduhoplovstva koje Peking nije komentarisao, iako su se desile tokom dana.

Kina tvrdi da su njene aktivnosti u blizini Tajvana usmerene na sprečavanje „dosluha“ između tajvanskih separatista i SAD i zaštite teritorijalnog integriteta Kine.

Vlada Tajvana, koja je više puta nudila razgovore sa Kina, odbacuje tvrdnje Pekinga o suverenitetu.

Srednja linija moreuza je nekada služila kao nezvanična barijera između Pekinga i Tajpeja, ali kineski avioni sada redovno preleću preko njega.

Na Tajvanu će 13. januara biti održani predsednički i parlamentarni izbori.

Prema anketama javnog mnjenja, favorit za pobedu na predsedničkim izborima je Lai Ćing-te iz vladajuće Demokratske progresivne partije, kog je Peking označio kao separatistu.

Glavna tajvanska opoziciona stranka, Kuomintang, koja tradicionalno podržava bliske veze sa Pekingom, obećala je da će, ukoliko pobedi na izborima, ponovo otvori dijalog sa Kinom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here