Bombardovanjem udaren temelj za nezavisnost Kosova

0

 

Jakšić je u izjavi Tanjugu, na 11. godišnjicu početka bombardovanja, istakao da je jedinstvo među srpskom zajednicom na Kosovu i Metohiji preko potrebno, naročito među Srbima koji žive na severu pokrajine, "zbog činjenice da su se mnogi usredsredili da upravo njih integrišu u kvazi državu koja izrasta iz bombardovanja".

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović izjavio je danas da i posle toliko godina "bombardovanje naše zemlje i Srba koji žive na Kosovu i Metohiji i dalje traje, ali u vidu ucena, pritisaka, podmetanja i uslovljavanja".

Srbi nikada ne treba da zaborave bombardovanje Srbije i današnji dan je prilika da se podsetimo svih nevinih žrtava, rekao je Milović.

Predstavnici srpskih parlamentarnih stranaka i delegacije opština i okruga položiće danas cveće na spomenik žrtvama agresije NATO i albanskog terora u Kosovskoj Mitrovici, a posle protesta uslediće Marš mira do Zvečana, gde će učesnici zapaliti sveće za nastradale u svim napadima na Srbe u proteklih 11 godina.

U severnom delu Kosovske Mitrovice Srbi će održati protestni skup, s početkom u 14 sati. Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosmeta Milan Ivanović najavio je da će sa skupa biti poslata jedinstvena poruka protiv nametanja strategije za sever Kosova.

 

U obraćanju pred više stotina Srba okupljenih u Gračanici vladika Atanasije poručio je da žrtve ne smeju biti zaboravljene, kao i da srpski narod ne gaji kult mrtvih već živih.

"U akciji pod nazivom `Milosrdni anđeo` bombardovali su našu zemlju, ubijali nedužne civile. Od njihovog dolaska do danas ubijeno je više od 1.000 Srba na njivi, u kući, na radnom mestu. Njihove žrtve ne smemo zaboraviti", rekao je vladika Atanasije. Pomenu je prisustvovalo više stotina Srba, incidenata nije bilo.

 

U ime porodica kidnapovanih i nestalih Verica Tomanović uputila je apel da se rasvetli sudbina još oko 500 Srba, koliko se nalazi na spisku nestalih.

"Tražimo odgovor da li su naši najmiliji živi, a ako nisu neka nam predaju njihove posmrtne ostatke", istakla je Tomanovićeva. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here